Baner

Program

Glazbomat

  Za Vaše glazbene želje!
  SMS poruka na broj:
  +387 (0)63-286-251
  ili e-mail na adresu:
  radio@postaja.ba

Raspored

Info

Kontakt

  Radiopostaja Žepče
  Frekvencija 95,9 Mhz

  Adresa:
  Zagrebačka b.b.
  72230 Žepče BiH

  Telefoni:
  tel: +387 32 883 319
  fax: +387 32 883 143

  E-mail:
  radio@postaja.ba

NOVO: AKCIJSKI KATALOG ARMANI CENTRA ZA LISTOPAD 2019.


Armani akcije_nez_konkurencije

Najtopliji siječanj ikad; temperature nastavljaju rasti

el nino

Uslijed porasta emisija stakleničkih plinova i atmosferskog fenomena El Nina globalna temperatura značajno će porasti u narednih 12 mjeseci. 

Prema podacima državnog meteorološkog zavoda Velike Britanije Met Office, nastupajuća godine bit će značajno toplija, s tim da nije precizirano za koliko stupnjeva bi temperatura trebala porasti. Stručnjaci za porast temperature na globalnom nivou najviše krive El Nino, globalni atmosfersko-oceanski fenomen u tropskom dijelu Tihog oceana.

Njega je, prema pisanju The Guardiana, stvorilo globalno zatopljenje, a meteorolozi tvrde da bi u dogledno vrijeme mogao biti najveća meteorološka pojava ikada.

Trenutni uvjeti u ekvatorijalnom pojasu Tihog oceana podsjećaju na one iz 1997. godine kada je pokrenut najveći El Nino 20. stoljeća. Uslijed ovog fenomena istočni vjetrovi na Pacifiku slabe pa se valovi tople vode šire prema Južnoj Americi gdje dolazi do povišene površinske temperature vode. Fenomen uzrokuje izuzetno tople zime te velike suše u brojnim zemljama svijeta.

Prema nekim zapažanjima, El Nino je već u ranoj fazi prepoznat u nekim zemljama koje se bore sa sušom, nestašicom vode i požarima uslijed suhog tla.

Iako El Nino vjerojatno još uvijek ne utječe u jednakoj mjeri na vrijeme u cijelom svijetu, siječanj za nama bio je najtopliji mjesec otkad se provode mjerenja na planetu Zemlji. Mjerenja su počela krajem 19. Stoljeća. Ovaj podatak objavila je u srijedu Američka oceanska i atmosferska agencija.

Prosječna temperatura površine oceana i kopna u svijetu bila je 1,04 stupnjeva Celzija viša od prosječne temperature u XX. stoljeću, čime je ovogodišnji siječanj postao najtopliji prvi mjesec od 1880. godine, nadmašivši prethodni rekord iz 2007. godine za 0,16 stupnjeva Celzija, precizira američka agencija.

Godina 2015. je u cjelini već bila daleko najtoplija ikad zabilježena, objavila je agencija prošlog mjeseca, prenosi Fena.

 

RPŽ UŽIVO

Duga ideal_baner_2019_2

reklama-postaja03