Baner

Program

Glazbomat

  Za Vaše glazbene želje!
  SMS poruka na broj:
  +387 (0)63-286-251
  ili e-mail na adresu:
  radio@postaja.ba

Raspored

Info

Kontakt

  Radiopostaja Žepče
  Frekvencija 95,9 Mhz

  Adresa:
  Zagrebačka b.b.
  72230 Žepče BiH

  Telefoni:
  tel: +387 32 883 319
  fax: +387 32 883 143

  E-mail:
  radio@postaja.ba

KATALOG BLAGDANSKIH SNIŽENJA ARMANI CENTRA U ŽEPČU


Armani akcije_nez_konkurencije_1

Musliman želi obnoviti crkvu

bugojno husein

Bugojno - Husein Smajić iz bugojanskog naselja Vesela spreman je pokloniti dio svog imanja za izgradnju crkve koja je na tom mjestu bila punih šest stoljeća, piše Lupiga.com.

Smajić, koji je spreman i financijski pomoći izgradnju, i sam priznaje kako je čudno da „musliman hoće napraviti crkvu“, ali to je, kaže, njegova bosanska duša i njegov krik protiv zla koje se dogodilo u njegovu gradu i zemlji.

- Šta je srušit’ kuću. I neka. Ja ću je srušit’. To je najmanji problem – kaže bugojanski poduzetnik koji je sasvim slučajno otkrio ostatke crkve koji se nalaze na samo dva-tri metra od dvokatnice koju je tu podigao.

Riječ je o ostacima srednjovjekovne crkve o kojoj su do tada postojali samo pisani tragovi. Najpoznatiji zapis o njoj kaže da je 1406. godine u toj crkvi održan kapitul bosanske franjevačke vikarije „od sve Bosne“ te da ju je pohodio sam bosanski kralj Stjepan Ostoja.

- Da’ću pare, materijal, šta god treba. Tražim samo dobru volju. Meni je najvažnije da se to obnovi. To je naša povijest i njome se trebamo ponositi. Ne želim dopustiti da to propadne i da ga vrijeme ponovo zatrpa pa da se za njega ne zna sljedećih petsto, šesto godina. To vam govorim iz dubine svoje duše bosanske – poručuje Smajić i dodaje da izuzetno cijeni franjevački red i da je svjestan njegova značaja za Bosnu i Hercegovinu.

Sastavio je pismo Vrhbosanskoj nadbiskupiji i kardinalu Vinku Puljiću nudeći se da Crkvi pokloni zemlju na kojoj se nekada nalazila crkva, iskazujući želju da se na njezinim temeljima podigne nova. Njegovo pismo stiglo je do Vatikana i pape Franje.

- Ovo je najmanje šta mogu učiniti kao građanin Bugojna, odgojen da poštuje i cijeni drugoga. Onaj tko ne cijeni i ne poštuje drugo i drugačije, ne može poštovati i voljeti svoje. Ova moja gesta je moj krik protiv svega zla koje se dogodilo u mom gradu i u mojoj zemlji – odgovara Smajić i objašnjava da je ovaj postupak i njegova svojevrsna poruka mira, u gradu gdje tenzije između Hrvata i Bošnjaka i gotovo 20 godina nakon rata još uvijek postoje.

- Želim da se pomirenje nastavi, da živimo zajedno i pazimo jedni na druge – poručuje Husein, koji je nakon što je kardinal Puljić primio njegovo pismo otišao i do Sarajeva. Upravo na dan kada je papi Ivanu Pavlu II. otkriven spomenik u Sarajevu susreo se s kardinalom. Kaže kako je to bio ugodan razgovor i da je Puljić pokazao interes za njegovo nalazište.

Po svemu sudeći u nadbiskupiji će formirati radnu skupinu koja će istražiti cijelu ovu priču i njezinu pozadinu, a nakon toga i odlučiti što će s velikodušnom Smajićevom ponudom.

RPŽ/BNRPŽ UŽIVO

Duga ideal_baner_2019_2