poznati hrvati

Boston - Jedno od najuglednijih sveučilišta na svijetu Massachusetts Institute of Technology (MIT) je sastavio listu 11.000 osoba koje su ostavile neizbrisiv trag u ljudskoj povijesti, odnosno u državama iz kojih potječu.

Prema njihovom nalazu, najpoznatija osoba čije se ime veže uz Hrvatsku je rimski imperator Dioklecijan, rođen 244. godine, a slijede ga Nikola Tesla i sveti Jeronim, piše Agencija Anadolija.

Znanstvenici s MIT-a su koristili dva kriterija za sastavljanje liste. Autor projekta 'Pantheon' Cezar Hidalgo kao kriterij odabira osoba je koristio teritorij na kojoj su rođeni i onda ih vezao za suvremenu državu koja sad postoji na tom području. Drugi kriterij je bilo pojavljivanje ovih osoba na najmanje 25 svjetskih jezika na Wikipediji. Osim Dioklecijana, Sv. Jeronima i Nikole Tesle na hrvatskoj listi se nalaze i Josip Broz Tito, Franjo Tuđman, Stjepan Mesić, Ratko Mladić, Milan Kučan, Davor Šuker, Ivo Sanader, Ivo Josipović, ali i veliki broj sportaša među kojima su najbolje pozicionirani Dražen Petrović, Siniša Mihajlović, Janica Kostelić, Toni Kukoč, Goran Ivanišević, Slaven Bilić, Luka Modrić i Mario Mandžukić. Naravno na listi je i hrvatski nobelovac Lavoslav (Leopold) Ružička, a njegov kolega Vladimir Prelog završio je na popisu BiH je rje rođen u Sarajevu.

Budući da je popis rađen po teritorijalnom kriteriju, neke Hrvate MIT je svrstao u druge države bivše Jugoslavije pa su se Ante Pavelić, Vedran Ćorluka i Dario Srna našli na listi BiH.

Najpoznatija osoba u povijesti BiH je Gavrilo Princip, atentator na austro-ugarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda, a koji je okvalificiran kao ekstremist.

Slijedi pisac Ivo Andrić, dok je na trećem mjestu filmski režiser Emir Kusturica, koji se nalazi na listi BiH obzirom da je rođen u Sarajevu, a nakon njih još slijede Ante Pavelić, Goran Bregović, Alija Izetbegović, Mehmed-paša Sokolović, deveti je Haris Silajdžić, a na desetom mjestu je Boris Tadić, nekadašnji predsjednik Srbije, koji je rođen u Sarajevu.

Među osobama koje se rođene u BiH, a koje su ostavile najviše traga u povijesti nalaze se još i Vojislav Šešelj, Branko Crvenkovski, Željko Komšić, a od sportaša najviše mjesto na MIT-ovoj listi zauzimaju Hasan Salihamidžić, Edin Džeko, Darijo Srna, Marko Marin, Vedad Ibišević, Miralem Pjanic i Vedran Ćorluka.

Najpoznatiji Srbi su mahom političari i vladari. Prvi na listi je Konstantin I. rođen davne 272. godine, potom slijede Jovan, Konstantin II., Decius i Claudius II. Osim njih na listi se još nalaze Slobodan Milošević, koji je na 13. mjestu, a slijede još pisac Vuk Stefanović Karadžić, Vojislav Koštunica, Zoran Đinđić, Tomislav Nikolić, sportaši Dragan Stojković, Monika Seleš, Nemanja Vidić, ali i Željko Joksimović i Marija Šerifović.

U Makedoniji su najviše traga u povijesti čovječanstva ostavili vladar iz 5. stoljeća Justinian I, Majka Tereza, Kiro Gligorov, Boris Trajkovski, a na listi su još Gjorgje Ivanov, preminuli pjevač Toše Proeski i nogometaš talijanskog Napolija Goran Pandev.

Najpoznatiji Amerikanci koji su ostavili najviše traga u povijesti čovječanstva su Martin Luther King Jr., Elvis Presley i Walt Disney.

Iz Rusije su najpoznatiji Immanuel Kant i Vladimir Lenin, iz Turske je među najpoznatijima Sulejman Veličanstveni, iz Slovenije filozof Slavoj Žižek, ali i Željko Ražnatović Arkan, srpski kriminalac, državni agent i vođa paravojne postrojbe 'Srpska dobrovoljačka garda'. Iz Italije su to Leonardo Da Vinci i Julius Cezar, iz Njemačke Albert Einstein, Francuske Napoleon Bonaparte, Kine Confucije, dok su iz Brazila najpoznatije ličnosti Pele i pisac svjetskog glasa Paulo Coelho.

Prema istoj listi, najviše traga u ljudskoj povijesti su ostavili Isus Krist, Aristotel, Platon, Sokrat, Aleksandar Veliki, Leonardo Da Vinci, Confucije, Julije Caesar i Homer.

Osim njih, u ljudsku povijest svoje ime su upisali i prorok Muhammed, britanski pisac William Shakespeare i poznati moreplovac Christopher Columbus i na koncu i nacistički vođa Adolf Hitler.

RPŽ/TP