Baner

Program

Glazbomat

  Za Vaše glazbene želje!
  SMS poruka na broj:
  +387 (0)63-286-251
  ili e-mail na adresu:
  radio@postaja.ba

Raspored

Info

Kontakt

  Radiopostaja Žepče
  Frekvencija 95,9 Mhz

  Adresa:
  Zagrebačka b.b.
  72230 Žepče BiH

  Telefoni:
  tel: +387 32 883 319
  fax: +387 32 883 143

  E-mail:
  radio@postaja.ba

NOVO: AKCIJSKI KATALOG ARMANI CENTRA ZA LISTOPAD 2019.


Armani akcije_nez_konkurencije

Sretan Vam Dan žena!

we can_do_it

Prvotno nazvan Međunarodni dan zaposlenih žena, 8. ožujka slavi se već više od 100 godina u znak priznanja ulozi žena i njihovu doprinosu društvu. Međunarodni dan žena obilježava se u svijetu u spomen na 8. ožujka 1908., kada je 15.000 žena zaposlenih u tekstilnoj industriji u New Yorku prosvjedovalo tražeći kraće radno vrijeme, bolju plaću, pravo glasa i zabranu rada djece. 

Ulazak na tržište rada i bolji društveni položaj u većini zemalja nije doveo i do primjerene podjele rada u obitelji, pa je rezultat bio dvostruka opterećenost žena. Istraživanja u Srednjoj i Istočnoj Europi pokazala su da žene tjedno "odrade" preko 85 sati plaćenog i neplaćenog rada, u odnosu na 70 radnih sati muškaraca. Iako je učinjen značajan pomak u prepoznavanju i zaštiti ženskih ljudskih prava u svijetu, žene još uvijek nisu ravnopravne s muškarcima.

Većina od 1,3 milijarde siromašnih u svijetu čine žene, u prosjeku imaju manja primanja od muškaraca za isti posao, a i dalje su u velikom postotku žrtve raznih vidova nasilja. Godine koje su prethodile povijesnoj 1910. obilježila je snažna spolna segregacija i mali postotak zaposlenih žena u industrijski razvijenim zemljama. One koje su bile zaposlene mahom su radile u tekstilnoj industriji, manufakturi i kao pomoćno osoblje u kućanstvima. Radile su u vrlo lošim uvjetima i za iznimno male nadnice.

U isto vrijeme industriju pogađaju velike krize. Udruženja radnica koja nisu pripadala sindikatima našla su se u nezavidnoj poziciji dok su sindikati sve više jačali. U Europi, Velikoj Britaniji, Americi i u nešto manjem obimu Australiji, žene sve više lobiraju za svoje pravo glasa. Ta borba kao da je potisnula sve druge aspekte života žena i nove, revolucionarne promjene dale su se naslutiti.

Prvi nacionalni Dan žena obilježen je 28. veljače 1909. u Sjedinjenim Američkim Državama nakon deklaracije koju je izdala Socijalistička partija Amerike. U kolovozu iste godine organizirana je Međunarodna konferencija žena socijalističke Druge internacionale. Inspirirana američkim djelovanjem povodom ovog pitanja, Njemica Luiz Ziec predložila je organiziranje Međunarodnog dana žene.

Kako ona nije bila u stanju provesti ovu ideju u djelo, inicijativu za taj praznik preuzela je njemačka feministkinja i komunistkinja Klara Zetkin. Ona se borila za prava žena od 1889. godine, a prijedlog je javno iznijela tog kolovoza u narodnoj kući, danas poznatoj kao Ungdomshuset. Prvo obilježavanje dana bilo je 18. ožujka 1911. godine u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i Danskoj, dok su ga obilježile mnoge demonstracije uz feministkinje širom Europe. Ovaj praznik prihvaćen je u svim socijalističkim zemljama nakon što je Aleksandra Kolontaj uvjerila Lenjina da ovaj praznik prihvati kao državni. Tu praksu je preuzela i poslijeratna SSSR i njene saveznice (uključujući i SFRJ).

Kao međunarodni dan žena, osmi ožujka prihvaćen je 1917. godine. Ujedinjeni narodi su od 1975. godine, koju su proglasile za Međunarodnu godinu žena, i službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena. U međuvremenu su uvedene institucije kao što su trudničko bolovanje, ograničenje rada žena u trećoj (noćnoj) smjeni, ista plaća za isti rad, pravo glasa i mnoge druge.

Žene čine 45 % zaposlenog stanovništva Europske unije. No još je uvijek previše radnih mjesta osmišljeno uzimajući u obzir isključivo tipičnog muškog zaposlenika.

Kako bi profesionalna svakodnevnica žena postala zdravija, sigurnija i produktivnija, pitanju sigurnosti i zdravlja na radu potrebno je pristupiti uzimajući u obzir razlike između spolova.

U BiH žena nema na rukovodećim pozicijama u institucijama vlasti, kao ni u javnim poduzećima. Manje su plaćene i višestruko diskriminirane na radnim mjestima.

U mnogim slučajevima nemaju pravo na porodiljno odsustvo, prijeti im se otkazom ako zatrudne, a na tržištu rada nemaju jednake šanse kao i muškarci.

Također, nasilje nad ženama u našoj zemlji posljednjih godina je u porastu. Prema podacima nadležnih svaka četvrta žena je bila izložena nekoj vrsti nasilja.

Upravo zbog ovih, ali i mnogih drugih stvari koje ženu stavljaju u neravnopravan položaj, njihova borba ni danas nije završena.

Radiopostaja Žepče i portal postaja.ba svim ženama čestitaju 8. ožuka – Međunarodni dan žena, uz želje da Vam ovaj dan protekne u lijepom raspoloženju i da ga podijelite sa svojim najdražima uz pažnju, ljubav i poštovanje.

RPŽ UŽIVO

Duga ideal_baner_2019_2

reklama-postaja03