Baner

Program

Glazbomat

  Za Vaše glazbene želje!
  SMS poruka na broj:
  +387 (0)63-286-251
  ili e-mail na adresu:
  radio@postaja.ba

Raspored

Info

Kontakt

  Radiopostaja Žepče
  Frekvencija 95,9 Mhz

  Adresa:
  Zagrebačka b.b.
  72230 Žepče BiH

  Telefoni:
  tel: +387 32 883 319
  fax: +387 32 883 143

  E-mail:
  radio@postaja.ba

Akcijski katalog Armani centra Žepče za travanj - Akcije bez konkurencije

armani trade uskrsarmani trade parfemi

Preminula književnica Harper Lee

harper lee

Harper Lee, američka književnica koja je nagrađena Pulitzerovom nagradom za roman Ubiti pticu rugalicu 1961. godine preminula je jučer u 89. godini života.

Tužnu vijest za njezine čitatelje potvrdili su njezin agent Andrew Nurnberg te predsjednik i nakladnik HaperCollinsa Michael Morrison, izdavačke kuće koja je objavila njezin kultni roman Ubiti pticu rugalicu i Idi, postavi stražara, stari rukopis koji je objavljen tek lani.

- Svijet poznaje Harper Lee kao iznimnu spisateljicu, no mnogi ne znaju da je bila i izvanredna žena puna radosti, poniznosti i dobrote. Proživjela je svoj život onako kako je htjela – u privatnosti – okružena knjigama i ljudima koji su je voljeli. Uvijek ću cijeniti vrijeme koje sam proveo s njom - napisao je u priopćenju Morrison.

Nelle Harper Lee je rođena 1926. godine u Alabami kao najmlađa od četvoro djece. Njezin je otac bio urednik novina i pravnik. Kao dijete voljela je čitati i uživala je u druženju sa školskim kolegom i susjedom Trumanom Capoteom. Upisala je pravo na Sveučilištu Alabama koje nikada nije diplomirala. Roman Ubiti pticu rugalicu dovršila je 1959. godine, a 1961. godine je za njega dobila Pulitzerovu nagradu. Knjiga je odmah po izdavanju postala bestseler, a to je ostala i do danas. Časopis Library Journal knjigu je 1999. proglasio najboljim romanom stoljeća. Godine 2007. spisateljica je za svoj doprinos književnosti odlikovana Predsjedničkom medaljom slobode

Ubiti pticu rugalicu, govori o odrastanju, u doba gospodarske krize 1930-ih u mjestašcu Maycomb u Alabami. Priču nam pripovijeda pametna i pronicava malena Scout, punim imenom Jean Louise Finch, koja radosti i nevolje svoga djetinjstva upotpunjuje i zaokružuje kako posebnim temama američkog juga gdje su rasizam i predrasude duboko ukorijenjeni, a još je živo i sjećanje na Konfederaciju, tako i općim problemima shvaćanja dobra i zla, razumijevanja svijeta koji je sve, samo ne pravedan. Zajedno sa starijim bratom Jemom i prijateljem Dillom ona istražuje i tajne susjedstva i otkriva mračan svijet siromaštva i grubosti. Prema knjizi 1962. godine snimljen je film s Gregory Peckom u glavnoj ulozi. Za ulogu južnjačkog odvjetnika koji brani crnca optuženog za silovanje nagrađen je Oscarom.

Nakon više od pola stoljeća, Harper Lee objavila je pak lani nastavak svojeg kultnog i nagrađivanog romana. Roman Idi, postavi stražara postao je književna senzacija, a u njemu se junakinja poznate priče, djevojčica Scout, pojavljuje u odrasloj dobi. Dvadeset šest joj je godina i vraća se iz New Yorka u svoj rodni gradić Maycomb kako bi posjetila svojeg ostarjelog oca, odvjetnika Atticusa. Naviru sjećanja na uzbudljivo i neobuzdano djetinjstvo, izranjaju likovi iz Ptice rugalice, ali Jean Louise, sada mlada žena, s naporom se nosi s turbulentnim promjenama novog vremena, s uznemirujućim istinama o svojoj obitelji, gradu i bliskim joj osobama, teško prihvaća gubitak vlastitih iluzija iz djetinjstva, kao i posljedice promjena u odnosu prema crncima i ljudskim pravima koje su zahvatile američki Jug.

RPŽ UŽIVO

Duga ideal_baner_2019

reklama-postaja03