Baner

Program

Glazbomat

  Za Vaše glazbene želje!
  SMS poruka na broj:
  +387 (0)63-286-251
  ili e-mail na adresu:
  radio@postaja.ba

Raspored

Info

Kontakt

  Radiopostaja Žepče
  Frekvencija 95,9 Mhz

  Adresa:
  Zagrebačka b.b.
  72230 Žepče BiH

  Telefoni:
  tel: +387 32 883 319
  fax: +387 32 883 143

  E-mail:
  radio@postaja.ba

NOVO: AKCIJSKI KATALOG ARMANI CENTRA ZA LISTOPAD 2019.


Armani akcije_nez_konkurencije

Preminula književnica Harper Lee

harper lee

Harper Lee, američka književnica koja je nagrađena Pulitzerovom nagradom za roman Ubiti pticu rugalicu 1961. godine preminula je jučer u 89. godini života.

Tužnu vijest za njezine čitatelje potvrdili su njezin agent Andrew Nurnberg te predsjednik i nakladnik HaperCollinsa Michael Morrison, izdavačke kuće koja je objavila njezin kultni roman Ubiti pticu rugalicu i Idi, postavi stražara, stari rukopis koji je objavljen tek lani.

- Svijet poznaje Harper Lee kao iznimnu spisateljicu, no mnogi ne znaju da je bila i izvanredna žena puna radosti, poniznosti i dobrote. Proživjela je svoj život onako kako je htjela – u privatnosti – okružena knjigama i ljudima koji su je voljeli. Uvijek ću cijeniti vrijeme koje sam proveo s njom - napisao je u priopćenju Morrison.

Nelle Harper Lee je rođena 1926. godine u Alabami kao najmlađa od četvoro djece. Njezin je otac bio urednik novina i pravnik. Kao dijete voljela je čitati i uživala je u druženju sa školskim kolegom i susjedom Trumanom Capoteom. Upisala je pravo na Sveučilištu Alabama koje nikada nije diplomirala. Roman Ubiti pticu rugalicu dovršila je 1959. godine, a 1961. godine je za njega dobila Pulitzerovu nagradu. Knjiga je odmah po izdavanju postala bestseler, a to je ostala i do danas. Časopis Library Journal knjigu je 1999. proglasio najboljim romanom stoljeća. Godine 2007. spisateljica je za svoj doprinos književnosti odlikovana Predsjedničkom medaljom slobode

Ubiti pticu rugalicu, govori o odrastanju, u doba gospodarske krize 1930-ih u mjestašcu Maycomb u Alabami. Priču nam pripovijeda pametna i pronicava malena Scout, punim imenom Jean Louise Finch, koja radosti i nevolje svoga djetinjstva upotpunjuje i zaokružuje kako posebnim temama američkog juga gdje su rasizam i predrasude duboko ukorijenjeni, a još je živo i sjećanje na Konfederaciju, tako i općim problemima shvaćanja dobra i zla, razumijevanja svijeta koji je sve, samo ne pravedan. Zajedno sa starijim bratom Jemom i prijateljem Dillom ona istražuje i tajne susjedstva i otkriva mračan svijet siromaštva i grubosti. Prema knjizi 1962. godine snimljen je film s Gregory Peckom u glavnoj ulozi. Za ulogu južnjačkog odvjetnika koji brani crnca optuženog za silovanje nagrađen je Oscarom.

Nakon više od pola stoljeća, Harper Lee objavila je pak lani nastavak svojeg kultnog i nagrađivanog romana. Roman Idi, postavi stražara postao je književna senzacija, a u njemu se junakinja poznate priče, djevojčica Scout, pojavljuje u odrasloj dobi. Dvadeset šest joj je godina i vraća se iz New Yorka u svoj rodni gradić Maycomb kako bi posjetila svojeg ostarjelog oca, odvjetnika Atticusa. Naviru sjećanja na uzbudljivo i neobuzdano djetinjstvo, izranjaju likovi iz Ptice rugalice, ali Jean Louise, sada mlada žena, s naporom se nosi s turbulentnim promjenama novog vremena, s uznemirujućim istinama o svojoj obitelji, gradu i bliskim joj osobama, teško prihvaća gubitak vlastitih iluzija iz djetinjstva, kao i posljedice promjena u odnosu prema crncima i ljudskim pravima koje su zahvatile američki Jug.

RPŽ UŽIVO

Duga ideal_baner_2019_2

reklama-postaja03