Baner

Program

Glazbomat

  Za Vaše glazbene želje!
  SMS poruka na broj:
  +387 (0)63-286-251
  ili e-mail na adresu:
  radio@postaja.ba

Raspored

Info

Kontakt

  Radiopostaja Žepče
  Frekvencija 95,9 Mhz

  Adresa:
  Zagrebačka b.b.
  72230 Žepče BiH

  Telefoni:
  tel: +387 32 883 319
  fax: +387 32 883 143

  E-mail:
  radio@postaja.ba

NOVO: AKCIJSKI KATALOG ARMANI CENTRA ZA LISTOPAD 2019.


Armani akcije_nez_konkurencije

Preminuo Boutrs Boutros-Ghali

boutros boutros-ghali

Bivši glavni tajnik UN-a Boutros Boutros-Ghali preminuo je, objavili su Ujedinjeni narodi. Boutros Boutros-Gali, rođen u Kairu, 14. studenog 1922. godine, egipatski je diplomat. Po nacionalnosti Kopt, on je u razdoblju od 1992. do 1996. godine obnašao dužnost čelnika UN-a, prenosi BBC. 

Minutom šutnje, petnaestočlano Vijeće sigurnosti UN-a, oprostilo se danas od Boutrosa Boutros-Ghalija, egipatskog diplomata koji je preminuo s 93 godine. Mnogima ime nekadašnjeg Glavnog tajnika UN-a budi gorke uspomene. Za vrijeme njegovog mandata na čelu svjetske organizacije Ujedinjenih naroda, počinjena su najveća krvoprolića i genocidi u modernoj povijesti ratovanja. Bivši egipatski ministar vanjskih poslova bio je na krovu svjetske organizacije kada se svijet suočavao s najvećim ratnim krizama - u Somaliji, Ruandi, na Bliskom Istoku i u bivšoj Jugoslaviji. U svom petogodišnjem mandatu, od 1991. do 1996. Boutros-Ghali je bio suočen s kritikama zbog neuspjeha UN-a da 1994. zaustavi genocid u Ruandi. Tada je život izgubilo više od milijun ljudi. Isto tako, Boutros-Ghali se zamjerio Washingtonu jer se protivio NATO-vom bombardiranju u Bosni, podsjeća BBC.

U tekstu Diplomacija i obmana,  Nick Bryant, dopisnik BBC-a iz New Yorka piše kako je Butros-Gali bio prvi predstavnik arapskog svijeta koji je obnašao funkciju glavnog tajnika UN-a, ali i prvi koje je služio samo jedan mandat. Amerika se, naime, protivila njegovom izboru na drugi mandat, upravo zbog Ghalijeve nespremnosti da odobri NATO-ve zračne udare tijekom rata u Bosni. U ovome je ključnu ulogu odigrala tadašnja državna tajnica SAD Madeleine Albright, piše Bryant. Za vrijeme opsade Sarajeva šokirao je svijet rekavši kako "nema namjeru omalovažiti strahote u Bosni, ali da je broj mrtvih u drugim zemljama veći nego ovdje".

Ipak, Boutros-Ghali imao je i zasluga. Sadašnji glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, naglasio je da se za mandata egipatskog diplomate dramatično povećao angažman plavih kaciga na očuvanju mira u svijetu.

U dokumentu nazvanom Agenda for Peace, Boutros-Ghali se zalagao za postkonfliktnu izgradnju mira. Njegov najveći diplomatski uspjeh bili su pregovori u Camp Davidu, u funkciji egipatskog ministra vanjskih poslova, za vrijeme predsjednika Anwara el-Sadata. Boutros-Ghali je tada je bio važan sudionik u pregovorima kojima je posredovao tadašnji američki predsjednik Jimmy Carter.

Čini se da je lik Boutrosa Ghalija bio personifikacija izreke da je kratak put između diplomacije i obmane, zaključuje dopisnik BBC-a.

Svojevrstan podsjetnik na nepopularnu ulogu koju je imao tijekom rata u BIH, u svom je legendarnom stripu Sarajevo Tango dao i poznati strip umjetnik Hermann Huppen, koji je nacrtao Boutrosa Ghialija i Jasušija Akašija kako plešu tango dok po Sarajevu padaju žrtve. Strip je posvećen mladom piscu i teoretičaru Karimu Zaimoviću, koji je preminuo od ranjavanja gelerom.

Prilikom Boutros-Ghalijeva posjeta gradu pod opsadom, kada ga je primio predsjednik Alija Izetbegović, Sarajlije su ga izviždale.

Radiopostaja Žepče/Radio Sarajevo

RPŽ UŽIVO

Duga ideal_baner_2019_2

reklama-postaja03