potres zagreb

Dva snažna potresa, prvi jakosti 5,3 drugi jakosti 5,0, pogodila su u nedjelju ujutro Zagreb.

Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova RH, za HRT potvrdio je da ima ozlijeđenih. Treći potres jakosti 3,7 potresao je u nedjelju ujutro u 7,41 sati Zagreb i okolicu, javio je HRT.

Prve informacije hrvatskih medija su govorile da je poginula petnaestogodišnja djevojka, ali su one potom demantirane. Djevojka od 15 godina prevezena je u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj i tamo se i dalje bore za njezin život.

Prvi snažni potres jakosti 5,3 probudio je u nedjelju u 6,24 sati stanovnike Zagreba. Potres koji je trajao nekoliko sekundi zaljuljao je zgrade. Europski mediteranski seizmološki centar objavio je da je epicentar prvog bio sedam kilometara sjeverno od Zagreba, šest kilometara jugoistočno od Kašine na dubini od deset kilometara.

U 7,01 sati novi se potres osjetio u Zagrebu, trajao nešto kraće od prvog. Bio je jakosti 5,0 s epicentrom 10 kilometara sjeverno od Zagreba, odnosno dva kilometra jugoistočno od Kašine na dubini od pet kilometara, prema Europskom mediteranskom seizmološkom centru.

U središtu grada zabilježene su velike materijalne štete, a u dijelovima grada nema struje i vode. Pao je i vrh s južnog tornja zagrebačke katedrale, teško je oštećena bazilika u Palmotićevoj. Puno je uništenih vozila.

Civilna zaštita Grada Zagreba je podignuta, rekao je pročelnik tog ureda Pavle Kalinić.

Seizmolozi s PMF-a rekli su za HTV da je velika vjerojatnost da je ovo bio najjači udar, ali da se to nikad ne može znati i da ćemo idućih mjesec dana osjetiti potrese, a možda čak i jače. Dodaju i da ovaj potres nije bio jak kao onaj 1880. godine.

RPŽ/H/24s