skola na_daljinu

Po prvi put u Hrvatskoj danas kreće projekt "Škola na daljinu".

S obzirom da su zbog širenja epidemije koronavirusa SARS-Covid-2 škole zatvorene na dva tjedna, Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH organiziralo je nastavu preko virtualnih učionica, te televizijskih kanala, izvijestio je Večernji list.

Za prvašiće, nastava počinje uobičajeno, u osam sati. Tada počinje sat na Trećem programu HRT-a za prvi razred osnovne škole. Ono što će klince ipak razveseliti je to što će umjesto u klupama sjediti u svojim dnevnim sobama, u pidžamama. Za roditelje koji su vjerojatno zbunjeni, donosimo veliki vodič s rasporedima i detaljima škole na daljinu.
Nastava će se provoditi na televiziji za sve učenike, preko virtualnih učionica u sustavu Office 365 za više razrede osnovnih škola i srednje škole, te prema uputama učitelja roditeljima za učenike nižih razreda.

- Pravila ponašanja u virtualnoj učionici ista su kao u školi i molim sve da to poštuju. Nema vrijeđanja, nema stavljanja neprimjerenih sadržaja jer pravila su ista kao u školi, za vrijeđanje i neprimjerene sadržaje može se dobiti bilo kakva disciplinska mjera koja je predviđena pravilnikom, ukor i sve drugo. Ponašajte se kao da vas mama gleda - istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

NASTAVA OD 1. DO 4. RAZREDA
Program za razrede od 1. do 4. razreda izvodi se na Trećem programu HRT-a. Izvode ga uživio izabrane učiteljice razredne nastave, prema sljedećem rasporedu:

Razred                    Termin
1. razred OŠ    8.00 - 10.00 sati
2. razred OŠ    10.00 - 12.30 sati
3. razred OŠ    13.00 - 16.00 sati
4. razred OŠ    16.00 - 19.00 sati

Dok se učenici ne uhodaju, važno je da roditelji prate upute učitelja razredne nastave svoje djece, putem maila ili grupa na društvenim mrežama. Oni će vam slati upute koje gradivo djeca trebaju odrađivati svaki dan, video-materijale, te linkove na igre i zadatke.

Učitelji ističu da djecu opskrbite praznim bilježnicama, blokovima za pisanje i crtanje, fasciklima, bojicama, olovkama.

Također, sve što djeca propuste, moći će se gledati u ponovljenom programu i na linkovima koje će objavljivati Ministarstvo, znanosti i obrazovanja. Pratite i web-stranice svojih škola. Ako vam dijete ostaje samo kod kuće prije podne jer morate na posao, ne morate ga forsirati da prati nastavu na televiziji ako se ne snalazi, savjetuju učitelji. No svakako s njim prođite gradivo poslije podne. Sve emisije moći će se ponovno pogledati na HRTi ili na YouTubeu.

Nastavu će na televiziji voditi uživo izabrane učiteljice, a nastava je jednaka za svu djecu u Hrvatskoj. Raspored je objavljen na stranicama Ministarstva. Dijete uz program na TV-u treba imati i udžbenik, te će se koristiti i digitalni sadržaji.

Satovi neće trajati 45 minuta, no uvijek će započinjati prema najavljenom rasporedu, U pauzama, odmorima, emitirat će se vježbe iz tjelesne kulture, te dječji glazbeni program iz glazbene kulture. O nastavi koja se emitira na televiziji savjetujte se i s učiteljima, a možete se javiti i televizijskim učiteljicama.

ŠKOLA NA DALJINU: RASPORED
NASTAVA OD 5. do 8. RAZREDA, TE ZA SREDNJU ŠKOLU

Što se tiče televizijske nastave, za učenike predmetne nastave osnovnih škola i učenike srednjih škola svaki dan će biti definiran raspored i pripremljeni sadržaji za osnovni paket predmeta od 4 do 5 sati na dan. Nastava je raspoređena u jutarnju i popodnevnu smjenu, a raspored je objavljen na web-stranici ministarstva.
Prema uputama Ministarstva ravnateljima, cilj je da se do srijede, 18. ožujka 2020. uspostavi funkcionalan sustav učenja na daljinu za sve učenike.
Važno!

Prva tri razreda SŠ neće pratiti nastavu preko TV, nego će materijale imati online i u virtualnim učionicama. Televizijski program na Sportskoj TV trenutno će biti prvenstveno okrenut prema maturantima, s obzirom na to da njima nastava završava ranije, te se moraju pripremati za državnu maturu. Televizijski program će ići i za ostale razrede srednjih škola, ali oni će primarno raditi u virtualnim učionicama.

U ponedjeljak, 16. ožujka razrednici će testirati virtualne razrede, a u utorak. 17. ožujka predmetni nastavnici testiraju virtualne razrede, da bi od srijede počela nastava u virtualnom razredu za sve škole.

Maturanti će danas pratiti nastavu na Sportskoj TV od 12:45 h do 14:00 h (MAT, HRV, GEO, ENG, NJEM).

U ponedjeljak, 16. ožujka 2020. učenici srednjih škola trebaju pogledati snimljene online materijale prema rasporedu o čemu ću ih obavijestiti razrednik.
U utorak, 19. ožujka 2020. također gledaju snimljene materijale i testiraju razrede s predmetnim nastavnicima.

Od srijede idu u virtualni razred i slijede upute razrednika i predmetnih nastavnika.

Prema sadašnjem sustavu, većina virtualnih učionica koncipirana je kao chat, bez vizualne komunikacije, no to ovisi o školi, administratoru i nastavniku. Domaće zadaće su preporučene, te učenici imaju obavezu odrađivati sve zadano, kao i na redovnoj nastavi.

Predmetni nastavnici koji drže stručne ili predmete koji nisu u osnovnom paketu, trebaju organizirati svoju nastavu, te je mogu održati 5. ili 6. sat u danu.

Za učenike je važno da prate upute svojih razrednika u virtualnim učionicama, u koje se učenici logiraju preko linka na web-stranici svojih škola. Većina virtualnih učionica je već uspostavljena, a mogu se javiti problemi s ulaskom u sustav zbog velikog broja onih koji se odjednom pokušavaju ulogirati. Ministrica Divjak istaknula je kako ce se do srijede sve urediti, te da CARNET radi na otklanjanju svih problema.

- Spremno je najbolje što može biti spremno. Sigurna sam da će uz dovoljno discipline sa svih strana sve biti u redu. Važno je da se prate rasporedi, a ne da svi navale u osam ujutro - poručila je u nedjelju prije podne ministrica Blaženka Divjak.

RPŽ/VL