koronavirus test

Ministar zdravstva RH Vili Beroš potvrdio još dva nova slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, što znači da ih je sada ukupno pet.

Jedan novooboljeli je kontakt prvog zaraženog iz Zagreba i hospitaliziran je u Klinici za zarazne bolesti Fran Mihaljević, a drugi je kontakt zaraženog iz Rijeke i nalazi se u bolnici u Rijeci.

Beroš je naveo da je ovo povoljan pravac, jer se virus zasad ne širi na građane izvan bliskog kruga već zaraženih. Naime, oba nova slučaja bliski su kontakti primarno zaraženih, što pokazuje da je za prijenos zaraze ipak potreban neki bliskiji kontakt, prenijeli su hrvatski mediji.

'Prva novozaražena osoba ima blago pozitivan nalaz, osoba više nema simptome i sve je s te strane u redu. Drugi pozitivan je također kućni kontakt od bolesnika u Rijeci, i jedno i drugo se osjećaju dobro i nema nikakvih problema oko toga zasad, što ostavlja dojam je da su to više manje kućne infekcije, što nas navodi na promišljanje da možda ipak treba neki malo bliži i češći kontakt unutar obitelji ili zajednice, da bi se onda infekcija lakše prenijela', rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti, Alemka Markotić.

Oba novozaražena su otprije bili u bolnici u karanteni, tako da se radi o osobama koje su se zarazile kontaktom s prvozaraženima i nije riječ o nekim novim vanjskim slučajevima zaraze. To su kontakti prvo i treće zaraženog, pojasnila je doktorica Markotić i dodala: 'Mi smo, za razliku od Italije koja hospitalizira samo teško oboljele, krenuli opreznijim putem pa smo stavili pod nadzor sve kontakte zaraženih, što se pokazalo dobrom odlukom.'

RPŽ/JL