kolinda-josipovic-rtl

Dvoje preostalih predsjedničkih kandidata u Hrvatskoj Kolinda Grabar Kitarović i Ivo Josipović odmjerili su snage na sučeljavanju na RTL-u.

Na početku emisije Grabar Kitarović rekla je kako će biti predsjednica svih građana.

- Ne dijelim ljude ni na lijeve ni na desne. Obraćam se svim građanima koji žele bolju situaciju, ali ne želim se dodvoravati ničijim biračima. Nudim konkretne mjere, ono što je potrebno da zemlju izvedemo iz krize. Potrebne su žurne i hitne mjere, a ne godine pisanja zakona i Ustava – drži HDZ-ova kandidatkinja.

Josipović navodi kako je program Grabar Kitarović pun ciljeva, a da mjera nema.Prema njegovim riječima, sadašnja garnitura HDZ-a je protiv bilo kakvih reformi.

Grabar Kitarović naglasila je kako podržava neku vrstu uvođenja vojnog roka. Nove prijetnje sigurnosti u svijetu zahtijevaju koncept domovinske sigurnosti, smatra ona.

- Mislim da bi našim ljudima dobro došlo mjesec ili dva obuke, i da to bude plaćeno. Ja sam više puta prolazila vojnu obuku, ona je višestruko korisna, kao npr. kod prirodnih nepogoda. Sjetimo se ovih poplava – rekla je.

Josipović, s druge strane, protiv je obveznog služenja vojnog roka. Hrvatskoj to ne treba, smatra on, a kada bi zatrebalo, kaže Josipović, cijela bi se zemlja digla kao i 1991. godine.

Kandidati su se osvrnuli i na probleme u Bosni i Hercegovini. Grabar Kitarović je naglasila kako su Hrvati u BiH konstitutivni narod, a da je Hrvatska supotpisnica Daytona, te da stoga ima i svojevrsnu obvezu doprinjeti rješavanju tih pitanja.

- BiH se mora politički emancipirati, ne može se ovako dalje. Podržat ću rješenja koja predlažu legitimni predstavnici Hrvata u BiH a koja idu u tom smjeru – rekla je HDZ-ova kandidatkinja.

Josipović navodi kako je on pokrenuo poziciju Hrvata iz BiH u međunarodnoj zajednici.

- Za vrijeme Sanadera jedna od važnih primjedbi međunarodne zajednice je bila da se neprimjereno miješamo u poslove BiH – replicirao je Josipović.

Josipović i Grabar Kitarović dali su svoj osvrt na odnose između Srbije i Hrvatske.

- Ne vidim rezultate na odnosima između Srbije i Hrvatske o kojima često govori gospodin Josipović. Odnosi su daleko od idiličnih, moramo riješiti otvorena pitanja – kazala je Grabar Kitarović.

Komentirali su i tenzije koje su nastale nakon puštanja na slobodu Vojislava Šešelja.

- Moramo raskrinkati politiku Šešelja i dobiti osudu te politike od strane međunarodne javnosti. Nažalost, bilo je onih koji su Šešelja koristili i za potrebe predsjedničke kampanje – istaknuo je Josipović. Grabar Kitarović je rekla kako je trebalo reagirati istoga trenutka.

- Trebali smo odmah inzistirati da se Srbija oštro ogradi, a ne čekati tjedan dana – rekla je ona.

Komentirajući troškove Ureda Predsjednika RH, koji građane košta 43 milijuna kuna godišnje, Grabar Kitarović istaknula je da tu ima mjesta za uštede. Mogu se smanjiti troškovi, ističe za 10 milijuna kuna i preseliti Ured. No, Josipović navodi kako ti podaci nisu točni te da bi preseljenje koštalo.  

U završnoj riječi Kolinda Grabar Kitarović je pozvala sve da izađu na izbore.

- Ne biramo samo kandidata, nedjelja je dan kad biramo pravac, smjer u kojemu će ići Hrvatska. 90 posto građana misli da idemo u krivome smjeru, ako ste zadovoljni sadašnjim, podržite sadašnje stanje. Ako želite zaokret, socijalno snažnu i europski integriranu Hrvatsku, molim vas da mi poklonite povjerenje – zaključila je Grabar Kitarović.

Ivo Josipović je rekao kako su pred njima važni izbori, prenosi Dnevnik.ba.

- Odluka o tome kakav će biti naš zajednički život u sljedećih pet godina. Oni koji su stvorili ove probleme ne mogu biti njihovo rješenje. Pred nama su važne reforme, želim uspjeh našim građanima, želim biranje zastupnika imenom i prezimenom, da dužnosnici bolje obavljaju svoj posao. Obranit ćemo demokratsku Hrvatsku, Hrvatska će biti uspješna zemlja. Izađite i odaberite program koji nudi reforme kakve se nitko nije usudio ponuditi. 11. siječnja su izbori, dođite i glasajte za pravi put – rekao je Josipović u završnoj riječi.

Podsjetimo, razlika u prvome izbornome krugu između dvoje kandidata iznosila je 1,24 posto, odnosno 22.249 glasova.