ustavni sud rh

Zagreb - Odluka Ustavnog suda o referendumskom pitanju je politička i rezultat je utjecaja hrvatskih političkih elita na Ustavni sud, poručeno je s današnje konferencije za novinare Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Ministra uprave Arsena Bauka i premijera Zorana Milanovića pozivaju da dođu Vukovar i osobno skinu ploče s dvojezičnim natpisima s državnih institucija.

Političke elite ne biraju sredstva da bi se postavile iznad naroda. Ovaj put su bile spremne i jesu narušile trodiobu vlasti javnim i otvorenim pritiskom na Ustavni sud, ustvrdio je povjerenik za pravna pitanja Stožera Vlado Iljkić.

Iljkić je uvjeren da je odluka Ustavnog suda potvrdila jasne i nepobitne činjenice na koje Stožer ukazuje već godinu i pol dana, poput stavova oko članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Iljkić smatra da nakon odluke Ustavnog suda, predsjednik države, Vlade, Hrvatskog sabora te ministar unutarnjih poslova imaju obvezu duboko se ispričati svima onima koje su represijom i prisilom u ovom slučaju povrijedili, onima koje su učinili invalidima osigurati odštetu, rehabilitirati nepravedno i protuzakonito otpuštene te prekinuti sudske postupke po ovoj temi.

Ministru Bauku sugerirao je da dođe u Vukovar i osobno skine postavljene dvojezične ploče, u čemu bi mu, kaže, trebao asistirati premijer. Sugeriramo minisru Bauku da, po odluci ustavnog suda i najavi našeg predsjednika Tomislava Josića, osobno skine dvojezične ploče te na taj način osigura konstruktivne uvjete za život Vukovara i novi dijalog na načelima dobre volje, a bilo bi pravedno da mu u tome asistira Milanović, rekao je Iljkić. Dodao je i da bi svaka moralna Vlada nakon ovakvih činjenica i događaja odmah podnijela neopozivu ostavku.

Najavio je kako će Stožer dubinski analizirati odluke Ustavnog suda i nakon toga predložiti određena riješenja.

Podsjetimo, na sjednici Ustavnog suda 12. kolovoza donesena je odluka da referendumsko pitanje o ćirilici nije u skladu s Ustavom RH i da referenduma neće biti.

Sudac Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je da je Ustavni sud naložio Gradskom vijeću Grada Vukovara da u roku od godine dana uredi pitanje dvojezičnih ploča, odnosno u kojim bi gradskim četvrtima trebale biti postavljene.

Dotad nema nasilnog uvođenja dvojezičnih ploča, a ako u godinu dana Gradsko vijeće ne uredi pitanje dvojezičnih ploča, onda će to urediti Vlada zakonom.

RPŽ/H