Obavijesto 03_25_2020

Koronavirus spada u grupu fizički teških virusa, ne može lebdjeti u zraku, isključivo se prenosi fizičkim i bliskim kontaktom sa zaraženim. Stoga na službenoj stranici Općine Žepče mole sve građane da izbjegavaju društvene kontakte i kretanje smanje na minimum.

"Budimo odgovorni i zaštitimo sebe i druge!

Pozivamo sve građane da prijave sve one koji ne poštuju mjere samoizolacije na broj telefona 122.

Obavještavamo građane koji su u stanju potrebe, da mobilni tim Crvenog križa Općine Žepče zbog novonastale situacije svakodnevno intervenira na području cijele općine. Pored dostavljanja životnih namirnica, nabavke lijekova, pitke vode, mjerenja šećera i krvnog tlaka posjećuju socijalno ugrožene osobe te im dostavljaju prehrambeno - higijenske pakete i sredstva za osobnu zaštitu.
Svi oni kojima je potrebna pomoć mobilnog tima CK Žepče, mogu pozvati na broj mobilnog tima 062 019 432.

Za sva pitanja i nedoumice vezano oko izdatih naredbi Federalnog, Županijskog i Općinskog stožera CZ, a koja se odnose na stanje prirodne nesreće uslijed pojave koronavirusa, mogu pozvati Civilnu zaštitu Općine Žepče na broj 032 880 988.

Komunalno poduzeće Žepče je donijelo posebna pravila za odlaganje otpada zaraženih osoba i osoba u samoizolaciji. Navedene osobe svoj otpad odlažu u plastičnu vrećicu, te nakon što su je čvrsto zavezali, odlažu u drugu plastičnu vrećicu. Tako spremljen otpad potrebno je držati odvojeno od ostalog kućnog otpada najmanje 72 sata (3 dana) prije odlaganja u spremnik za miješani komunalni otpad. Tako treba postupati s osobnim otpadom (npr.papirnate maramice) kao i s otpadom od čišćenja prostora. Drugi kućni otpad se može odlagati kao i inače.

U cilju prevencije zaraze, a u skladu s izdatom naredbom djelatnici Vatrogasne postrojbe u Žepču intenzivirali su pranje gradskih ulica i asfaltnih površina. Pranje ulica u narednom razdoblju obavljat će se redovito u večernjim satima. Iz Vatrogasne postrojbe Žepče mole vlasnike automobila da vozila parkiraju propisno kako bi se pranje i čišćenje moglo nesmetano obavljati.

Za one građane koji žele ažurno pratiti epidemiološku situacija na području Federacije Bosne i Hercegovine, Federalna uprava civilne zaštite uspostavila je web aplikaciju na kojoj se nalaze informacije o prisustvu koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH", navedeno je na službenoj stranici Općine Žepče.

RPŽ / Općina Žepče