Zdravstveni radnici_03_25_2020

Vlada Zeničko-dobojske županije usvojila je na jučerašnjoj sjednici izmjene Uredbe o zapošljavanju u javnom sektoru, kako bi se pojednostavila procedura zapošljavanja u sektoru zdravstva dok traje pandemija koronavirusa.

"Izmjena će omogućiti zdravstvenim ustanovama da na brz i jednostavan način zaposle liječnike i potrebno osoblje", kazao je premijer Mirza Ganić.

Ministar zdravstva Adnan Jupić rekao je će se na ovaj način amortizirati problem nedostatka zdravstvenih radnika u slučaju slanja većeg broja na bolovanje, ali i mogućeg povećanja broja inficiranih koronavirusom u ZDŽ.

Razmatrajući informaciju o stanju i potrebama zdravstvenog sektora u borbi protiv pandemije koronavirusa, Vlada je donijela zaključak da se odmah krene u izradu rebalansa proračuna kako bi se osigurala potrebna sredstva za zdravstvene ustanove, Županijsku upravu civilne zaštite te Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje vrši kontrolu građana u samoizolaciji, kao i kontrolu poštivanja policijskog sata.

Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo zaduženo je da kreira program poticaja za proljetnu sjetvu, kako bi se potakli građani da zasiju što veću površinu obradivog zemljišta.

"Ne znamo koliko će trajati pandemija, tako da je vrlo važno da imamo poljoprivredne proizvode za svoje potrebe, a viškove možemo plasirati na tržište", kazao je Ganić. 

RPŽ / ZDŽ