ravnateljica dz_zepce

Danas smo razgovarali s ravnateljicom Doma zdravlja sa stacionarom Žepče dr. Anom Zlovečerom Jukić o koronavirusu i preventivnim mjerama koje poduzima ova ustanova za područje općine Žepče.

Ravnateljica žepačkog Doma zdravlja je kazala da su do 19. ožujka na prostoru općine Žepče u samoizolaciji 193 osobe koje su doputovale iz inozemstva.

Vozači kamiona imaju poseban tretman kada je u pitanju samoizolaciju. “Kad se vrate s ‘ture’, kako oni to kažu, ulaze u samoizolaciju. Kada krenu na novu turu trebaju dobiti od poslodavca potvrdu da idu na put. Jedna potvrda ostaje kod nas, jedna se šalje MUP-u, a jedna ostaje njima za prijelaz granice. Kad se vrate, javljaju nam se, ulaze u samoizolaciju i ponovno pratimo njihovo stanje do idućeg putovanja. Regulacija bolovanja za sve koji su u samoizolaciji se radi tako da osoba nazove svog obiteljskog liječnika i kažu mu od kada do kad ima rješenje o samoizolaciji da im liječnik može otvoriti bolovanje. Ponovimo, nipošto ne dolaze u zdravstvenu ustanovu”, kazala je ravnateljica žepačkog Doma zdravlja.

“Ljudi su uglavnom ozbiljno shvatili te mjere, a za kršenje će, koje utvrđuju nadležna tijela, odgovorni snositi zakonom propisane kazne”, kazala je dr. Zlovečera Jukić.

Doktorica je ponovila važnost osobne higijene, osobito pranja ruke, te držanja rastojanja među osobama te svih drugih u više navrata ponovljenih mjera osobne prevencije.

Ona je posebno istaknula da ukoliko budemo imali manje oboljelih zdravstveni sustav može pružiti zdravstvenu zaštitu zaraženim, no ako se i zbog neodgovornog ponašanja dogodi ogroman broj inficiranih i zaraženih osoba u kratkom vremenu tada će doći do preopterećenje zdravstvenog sustava i njegova urušavanja. Podaci govore da bi pri takvom razvoju situacije i do 50% zdravstvenih djelatnika moglo biti zaraženo.

Mjere koje su donesene na razini BiH, Federacije, županije i općine možda se čine rigorozne, ali su donesene u cilju sprječavanje lanca širenje infekcije i da nisu donesene imali bi brzo 70% zaraženih.

“Mi ne možemo izbjeći pojavu infekcije ni ovdje. Za možda pet dana, možda deset dana, možda za dva tjedna imat ćemo zaražene, ali taj će broj oboljelih rasti lagano i tada ćemo tim ljudima moći pružiti zdravstvenu skrb. Zato se moramo ponašati iznimno odgovorno”, kazala je ravnateljice Doma zdravlja.

Posebno je pozvala starije osobe da izbjegavaju sve nepotrebne izlaske i ponovila da svi koji imaju respiratorne problem ili druge simptome koji se povezuju i s koronavirusom prvo nazovu dežurne brojeve i nikako ne dolaze u prostorije Doma zdravlja sa stacionarom. Obučena dežurna ekipa će doći do takvih osoba i utvrditi o čemu se radi.

Na pitanje je li uočila pridržavaju li se naši sugrađani preventivnih mjera kazala je da je primjetno zadnjih dana da se stanovnici žepačke općine pridržavaju uputa kriznih stožera u svakodnevnom životu (veći broj osoba nosi maske, drži se rastojanje, puno je upita na dežurni telefon u Domu zdravlja…)

 “Trijažni šatori su napravljeni u svrhu da nam se ne desi da netko tko je nositelj infekcije uđe u zdravstvenu ustanovu. Naši djelatnici, koji su u zaštitnim odijelima, anketiraju sve pacijente i potom procijene je li rizičan ili ne. Ako nije, ulazi u zdravstvenu ustanovu, ako jest imamo posebno pripremljen prostor tzv. ambulantu za febrilna stanja u koju će otići i biti tamo pregledani... Molim sve sugrađane da budu strpljivi, odgovorni i poštuju sve upute koje im daju  krizni stožeri i stručne osobe”, kazala je ravnateljica žepačkog Doma zdravlja.

Cijeli razgovor možete poslušati sutra, 20. ožujka, u našem jutarnjem programu U dobrom društvu u 09,00 sati ili na linku

 

B. Vrbić/RPŽ