bh svecenici_finale_2020

Reprezentacija svećenika Bosne i Hercegovine u malom nogometu ponovno je europski doprvak. U sinoćnjem finalnom ogledu na kraju 14. europskog prvenstva u Pragu izgubili su od kolega iz Poljske nakon izvođenja šesteraca.

Posljednjeg dana Europskog prvenstva za svećenike igranog od 17. do 20. veljače u češkoj prijestolnici, nakon sv. mise koju je u praškoj katedrali predslavio Dominik kard. Duka, igrane su utakmice završnice.

U poluzavršnici su se susrele momčadi Poljske i Slovačke te prošlogodišnji finalisti Bosna i Hercegovina i Portugal. U uzbudljivim susretima pobjede su slavile momčadi Poljske i BiH i to nakon boljih izvođenja šesteraca.

U najvažnijoj i najuzbudljivijoj utakmici prvenstva bh. svećenici su nakon velike borbe i izvođenja šesteraca izgubili od Poljske. Ni ovaj put nisu uspjeli otići do kraja iako su imali više zapaženih rezultata te nikada nisu bili plasirani ispod petoga mjesta. Treća je bila selekcija Portugala koja je svladala Slovačku.

Malonogometnu reprezentaciju svećenika BiH, pod vodstvom trenera Mate Neretljaka, činili su: fra Mario Jelić, fra Jure Perić, fra Davor Petrović, fra Marijo Plavčić, preč. Vladimir Pranjić, fra Jure Šekerija, fra Ivan Jaković, fra Nikola Pejčin, fra Ivan Jelić, fra Nikica Tomas, fra Ivica Tomas, fra Josip Tomas, vlč. Stjepan Didak i vlč. Dražen Kustura. S momčadi je bio i fizioterapeut Saša Tirić.

Važan doprinos ovome uspjehu dala su četvorica svećenika iz žepačkog kraja (preč. Vladimir Pranjić, fra Nikica Tomas, fra Ivica Tomas, fra Josip Tomas), a iz našeg kraja je bio i fizioterapeut (Saša Tirić).

Nakon odigranih utakmica uslijedila je ceremonija podjele medalja i pehara najuspješnijim ekipama te su proglašeni i najbolji igrači turnira. Najbolji igrač turnira je fra Nikica Tomas iz bh. momčadi. Potom je upriličena zajednička večera svih sudionika, njih oko 200 iz 18 europskih država, čime je završeno još jedno europsko prvenstvo katoličkih svećenika.

RPŽ/NB