drzavna matura_clanak_2020

Odlična vijest je stigla za maturante iz BiH - ispiti Državne mature u RH su od ove godine za njih besplatni!

U priručniku za polaganje Državne mature kojeg svake godine objavi Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja navedeno je da hrvatski državljani koji završavaju srednju školu izvan RH imaju pravo na polaganje ispita Državne mature bez obveze plaćanja novčane naknade.

Vijest je to koja će sigurno razveseliti i brojne žepačke maturante. Do sada su i žepački maturanti svaki ispit Državne mature plaćali 175 kuna. S obzirom da se državna matura sastoji od minimalno tri osnovna predmeta koja učenici moraju položiti, taj iznos bi se utrostručio. Nerijetko učenici polažu i izborne predmete, a neki čak i više od tri takva što je znalo povećati uplatu i na preko 1000 kuna. Uz to svakako treba dodati i troškova odlaska na polaganje mature i smještaja.

Podsjećamo, brojni učenici iz BiH, a među njima je i dobar dio Žepčaka, često odabiru studij u Hrvatskoj. Jedan od glavnih razloga za to je i cijena studija te bolji uvjeti studiranje. Naime, tko položi Državnu maturu i zadovolji kriterije fakulteta, može besplatno studirati u RH.

Radiopostaja Žepče