kino maglaj

Od petka do nedjelje ljubitelji sedme umjetnosti večeri provode u kinu „Sara Bernhardt“. I to ne samo Maglajlije, nego i filmofili iz Tešnja, Zavidovića, Žepča.

Svi oni imaju mogućnost svjetske hitove i blockbustere, koji su svoju premijeru imali u kinima u regiji, pogledati isti dan, objavio je Maglaj.net.
Kino „Sara Bernhardt“, koje je zahvaljujući UNESCO-u i sredstvima Vlade Francuske obnovljeno nakon katastrofalnih poplava prije pet godina, ima kapacitet od 250 mjesta. Kino je opremljeno i najsavremenijom opremom za kompletan ugođaj.

„I dodjela Oskara je pokazala da držimo korak s velikim. Svi nagrađeni filmovi već su igrali u našem kinu, bili dobro posjećeni, a jedni 'dug' koji imamo prema filmofilima je '1917', a planiramo ga prikazati ubrzo“, rekla je Svjetlana Zamboni, direktorica Dom kulture „Edhem Mulabdić“. Najmlađi su bili najbrojniji na premijerama filmova „Frozen 2“ i „Kralj lavova“ koje je pogledalo blizu 800 posjetitelja. Mladi vole horore i Marvelove spektakle, a oni u nešto zrelijim godinama rado su pogledali „Jokera“, „Bilo jednom u Holivudu“, „Ford vs. Ferari“, „Jojo Rabitt“, „Mutne vode“...

Nisu rijetki organizirani posjeti učenika iz drugih gradova. „Posjetili su nas učenici škole 'Fra Grge Martića' iz Žepča, iz Ozimice. Obišli su i neke znamenitosti u Maglaju, a pokazali su interes za filmski sadržaj njihovih lektira. Planiramo posjetiti škole u Tešnju, Zavidovićima i Doboj Jugu pa i njima ponuditi im nešto iz našeg repterotara“, dodala je Svjetlana Zamboni.

Iz maglajskog kina već najavljuju nove naslove. Film „Male žene“ koji je snimljen po djelu književnice Louisae May Alcott već je imao nekoliko ekranizacija kao i film „Ema“ rađen po romanu Jane Austen. Svakako vrijedi pogledati i ova najnovija filmska ostvarenja, izvijestio je maglajski portal.

RPŽ/Maglaj.net