ponos domovine_zepce

Učenici KŠC-a Don Bosco iz Žepča sudjelovali su 13. veljače u prvom krugu 10. jubilarnog natjecanje Ponos domovine - natjecanja u formi kviza za polaznike srednjoškolskih programa.

Na natjecanju sudjeluju škole iz Hrvatske, BiH, zapadne Europe te hrvatska manjina u Srbiji. Od 2015. godine i više nego uspješno i učenici Opće gimnazije, a od ove godine zajedno s njima i učenici Tehničko-obrtničke škole KŠC-a Don Bosco. Učenike priprema i vodi kroz sve ove godine profesorica povijesti u Općoj gimnaziji Ivana Pejinović.

U razgovoru za Radiopostaju Žepče kazala je da se ovo natjecanje održava deset godina (uz stanku prošle godine), a da od 2015. godine na njemu sudjeluju i učenici KŠC-a. "Projekt je započeo u Hrvatskoj zahvaljujući umirovljenim generalima i povjesničarima koji su htjeli osvijestiti mladima istinu i značaj Domovinskog rata. Ali to je projekt koji je iznimno širok te povezuje povijest, književnost, sport, kulturu... Ovaj put se u KŠC-u prijavio 21 sudionik. Postoji katalog pitanja, ali odgovore moraju sami pronaći. I taj pristup mi je osobno iznimno drag," kazala je Ivana Pejinović.

KŠC Don Bosco i Srednja škola iz Jajaca su 2015. godine bile prve škole u BiH koje su se uključile u Projekt Ponos domovine. Učenici KŠC-a su već 2015. bili u finalu, a 2016. u poluzavršnici.
Učenik Robert Mandić je kazao da mu je najzanimljivije što sami učenici moraju iz različitih izvora tražiti odgovre te da je u svemu tome vrlo značajan timski rad.
Valentin Martić je objasnio kako izgleda 15-ominutni test. "Sve se radi, u prvom krugu, preko računala i dogovaranjem sudionika koje mora biti iznimno brzo i učinkovito."

"Priprema za kviz su i rad i zabava, a saznajemo puno novih stvari dok tražimo pojedinačne odgovore. To sve traži jedan intersdisciplinarni pristup", istaknuli su Robert i Valentin.

Sljedeći četvrtak održat će se drugi krug ovog natjecanja, a žepački srednjoškolci se nadaju prolasku u poluzavršnicu koja bi trebala biti održana u Širokom Brijegu.

„Jer bez ljubavi prema vlastitom narodu i domovini, bez poštivanja svojih velikana, tradicije, jezika, kulture i baštine te poznavanja vlastite povijesti nijedan narod nema budućnosti. Naravno uz to promoviramo i druge pozitivne društvene vrijednosti poput ekološke svijesti, tolerancije, ravnopravnosti,humanizma, vjerske i rasne snošljivosti…“, istaknuli su i ove godine organizatori i pokretači ovog iznimno zanimljivog natjecanja.

B. Vrbić/Radiopostaja Žepče