Valentina 02_14_2020

Na Valentinovo imendan slave Valentine, a ovo ime potječe od muškog imena Valentin, odnosno od imena svetog Valentina. 

Današnji dan se obilježava kao dan zaljubljenih. Ime je izvedeno od latinske riječi valentinus i ima značenje 'koja je zdrava, jaka'.

O životu ovog rimskog svetca iz trećeg stoljeća ne znamo mnogo, većina izvora se slaže da je svetac mučen i pokopan na Via Flaminia sjeverno od Rima. Jedni ga smatraju rimskim svećenikom, dok ga drugi drže biskupom današnjeg Ternija u Italiji.

Kako bilo, oko sveca su se isprele mnogobrojne legende, autentičnost kojih je u najmanju ruku upitna. Najpopularnija verzija legende o svetom Valentinu je ipak ona koja ga predstavlja kao rimskog svećenika mučenog za cara Klaudija II. Valentin je prema ovoj verziji legende uhićen jer je potajno vjenčavao kršćanske parove i pomagao progonjenim kršćanima. Oboje je smatrano teškim zločinom. Car i svetac su se sreli više puta, dok ga konačno Valentin nije jednom prilikom pokušao nagovoriti da se obrati na kršćanstvo. Car se razgnjevio i osudio Valentina na smrt, zapovjedivši mu da se odrekne svoje vjere ili suoči sa smrću. Valentin je odbio. Stoga je zatučen toljagama i odrubljena mu je glava izvan Flaminijevih vrata na današnji dan 269. godine.

Drugi izvještaji smještaju njegovu smrt koju godinu kasnije. Druga opet verzija legende o Valentinu priča kako je svetac vjenčavao parove kako muškarci ne bi morali ići u rat.

Postoji i verzija po kojoj je Valentin odbio žrtvovati poganskim bogovima, te je zbog toga utamničen, a u tamnici je izliječio slijepu tamničarevu kćer. Na dan svoga smaknuća ostavio joj je poruku koja je glasila: „Tvoj Valentin.“. Smatra se da je povezivanje ovoga sveca sa zaljubljenima počelo u srednjem vijeku, u jeku viteške kulture i viteške platonske ljubavi. Neki drže da je Crkva njegovim blagdanom imao namjeravala zamijeniti rimske luperkalije. Sveti Valentin je zaštitnik zaručenih, pčelara, sretnog braka, zaljubljenih, putnika i mladih. Zaziva se i protiv epilepsije i nesvjestice. U ikonografiji se prikazuje okružen pticama i ružama. 

RPŽ/zadovoljna.hr/HKM