ruza tomasic

Europska komisija odlučila je povući prijedlog uredbe kojom bi se uvele kvote, odnosno ograničio ulov male plave ribe u Jadranskom moru.

To je veliki uspjeh i za EU zastupnicu Ružu Tomašić koja se kao izvjestiteljica EU parlamenta borila protiv prijedloga EK. Bitka je trajala od glasovanja u EU parlamentu u studenom 2018. do sada, kada su povukli izvješće.

Podsjetimo, Ruža Tomašić (r. Budimir) je rođena 10. svibnja 1958. godine u Mladoševici. Njena je obitelj iz našeg kraja odselila u Veliku Kopanicu u Slavoniji, a Ruža je s 15 godina nastavila živjeti u Kanadi gdje je postala policajka te se udala. Na poziv dra Tuđmana vratila se u Hrvatsku početkom devedesetih. Danas je zastupnica u EP.

"Najviše su išli na to da je srdela strašno izlovljena u Jadranu i da mi uništavamo život ribara. To naravno nije točno," poručila je Tomašić te je dodala da bi oni bili ti koji bi uništili živote ribara. "A srdela se oporavlja, tako su nam rekli znanstvenici," kazala je Tomašić. "Cijelo smo vrijeme bili u kontaktu s ribarima, znanstvenicima, Vladom, Ministarstvom tako da smo imali sve valjdane podatke i jednostavno Komisija nije mogla preko toga, nisu imali više ništa za reći," objasnila je hrvatska eurozastupnica

"Njihove brojke su bile iz 2015, ali srdela živi 3,4 godine tako da njihovi podatci više nisu točni. Svi oni koji love u Jadranu, izlove negdje oko sto tisuća tona male plave ribe - znači inćuna i srdela. Komisija je to htjela prepolovit, samo Hrvatska izlovi 60 tisuća tona. To bi za nas značilo i gubitak oko deset tisuća radnih mjesta. A to nismo mogli dopustiti," kazala je Ruža Tomašić-

Zbog ovog se kandidirala na izborima, ovo joj je bila misija. Sada je završila te je najavila povlačenje iz EU parlamenta 30. lipnja 2021. Do tada će se baviti s poljoprivredom, konkretno prošekom i priznavanjem izvornosti. Na njeno mjesto će tada doći Ladislav Ilčić.

RPŽ/HRT