odlazak iz_bih

Bosnu i Hercegovinu u sljedećih pet godina planira napustiti trećina njezina stanovništva, pokazalo je istraživanje agencije Prime Communications koje je jučer predstavljeno javnosti.

Istraživanje je provedeno na 1600 ispitanika tijekom prosinca 2019. godine, te je pokazalo kako u sljedećih godinu dana Bosnu i Hercegovinu planira napustiti 12,3 posto njezinih stanovnika. U slijedeće dvije godine to isto planira napraviti 7,5 posto, u tri godine 7 posto. Ukupno u sljedećih pet godina BiH planira napustiti svaki treći stanovnik (33,5 posto), navodi Prime Communications.

Istodobno državu ne planira napustiti oko polovica stanovništva, odnosno 48,9 posto stanovništva, dok oko 17 posto ispitanih na ovo pitanje nije odgovorilo ili su rekli da ne znaju odgovor. Istraživanje je pokazalo i da je najveći broj građana, njih oko 60 posto, u zadnje tri godine doživio da mu u inozemstvo ode blizak član obitelji ili blizak prijatelj. BiH nema pouzdane podatke koliko je njezinih stanovnika odselilo posljednjih godina.

Prema procjenama demografa iz BiH je za sedam godina, od posljednjeg popisa, odselilo pola milijuna njezinih žitelja. BiH nema ni preciznih podataka koliko stanovnika danas živi na njenom području, a podaci se kreću od 3,5 milijuna, prema podacima popisa stanovništva iz 2013. godine, do 2,2 milijuna kolika je procjena pojedinih demografa.

RPŽ/PC