Sveucilista 2020

BiH je od 2013. do 2019. godine napustilo više od 520 tisuće stanovnika. Pokazuju to posljednji podaci Ankete o radnoj snazi koju je objavila Agencija za statistiku BiH i Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

Mladi, obrazovani ljudi napuštaju zemlju jer u njoj ne vide perspektivu, a sve više odlaze i cijele obitelji, prenio je Dnevni avaz.

No, ni tamo, objašnjava Kasim Rašidović, odvjetnik koji već dugo tamo živi i radi, nije uvijek samo med i mlijeko. Prije svega, savjetuje on, treba se prije odlaska dobro raspitati, osobito što Njemačka ne priznaje sve bosanskohercegovačke fakultete. 

On objašnjava da se na stranici "Anabin" nalazi lista s popisom srednjih škola i fakulteta, na kojoj su jasno istaknute oznake koje diplome se priznaju, a koje ne.
"Oznaka H+ predstavlja da su taj fakultet ili školu priznali Nijemci, dok H- označava da bosanskohercegovački građani s tim završenim fakultetom ili školom ni ne pokušavaju aplicirati za Njemačku. Postoji i znak H+/-, što znači da, možda, vrijedi pokušati. Bitno je istaknuti da ne znači da priznavanje fakulteta znači i automatsko priznavanje diplome ", kazao je Rašidović.

Ako je pored imena škole ili fakulteta H-, Rašidović preporučuje da se i ne pokušava s diplomom te obrazovne ustanove aplicirati za posao u Njemačkoj.

Primjerice oznaku H- odnosno fakulteti koji se ne priznaju su Hotelski i turistički fakultet u Laktašima, Univerzitet za medicinske struke u Mostaru, Viša poslovna škola u Tuzli, kao i Srednja škola za vanjsku trgovinu.

Primjerice, Internacionalni univerzitet u Travniku i Goraždu te Burch Univerzitet u Sarajevu, prema ocjeni njemačkih stručnjaka, dobili su H+/-, što znači da šansa za prihvaćanje aplikacije možda i postoji. 

Pojašnjava da bosanskohercegovački građani moraju znati kako ni u Njemačkoj nije sjajno te da postoji niz problema na koje moraju obratiti pažnju ako se odluče na taj korak. 

RPŽ/Dnevni avaz