Eko-agro farma_epanke_Dragane_MrkonjiOdluka Dragane Mrkonjić iz Ljubatovića kod Žepča da na vlastitom gazdinstvu pokrene eko-agro seoski turizam jedan je od tri najbolja poteza u turizmu u Bosni i Hercegovini u sezoni ljeto 2019. po ocjeni portala Indikator.ba.

Druga dva najbolja poteza u turizmu, po ocjeni ovog portala, su otvaranje revitaliziranog doka na rijeci Trebišnjici s kojeg je u Trebinju zaplovilo deset tradicionalnih lađa, te uključivanje domaće aviokompanije Fly Bosnia u prijevoz hodočasnika iz Europe u Međugorje. Priznanja će dobitnicima biti uručena u partnerstvu s Privrednom komorom Federacije BiH, trgovinskim lancem DM i Centrom Skenderija na prigodnoj svečanosti tijekom Sajma turizma, koji će se od 23 do 25.  listopada održati u Sarajevu.

Tijekom ljetne turističke sezone portal Indikator,ba je na području cijele BiH registrirao 32 odluke, inicijative i akcije kompanija, lokalnih vlasti, turističkih i nevladinih organizacija, osmišljenih radi unapređenja i podizanja kvaliteta turizma, investiranja u nove objekte, plasiranja novog turističkog proizvoda, valorizacije prirodnih resursa i kulturno-povijesne baštine.

Nakon svestrane analize uz spomenute poteze u uži izbor za dodjelu priznanja ušla su i ova tri prijedloga: raspisivanje tendera za izdavanje koncesije za korištenje tople ljekovite vode na lokaciji Tičića (općtina Kakanj); uređenje zapuštenog jezera Šljivino na planini Manjači radi daljih aktivnosti na privlačenju potencijalnih investitora u izgradnju rekreativno-turističkih sadržaja, te usvajanje Strategije razvoja turizma i otvaranje prvog biciklističkog auto puta na području Živinica.

Ovo je druga godina kako portal Indikator.ba u okviru neovisnog i neprofitnog projekta bira najbolje poteze u ljetnoj turističkoj sezoni za što je kao glavnog konzultanta angažirao prof. dr. Ivanu Pavlić, prorektorku Sveučilišta u Dubrovniku u okviru kojeg sa obrazuju i menadžeri za turizam.

Analize portala Indikator.ba ukazuju na to da turizam i u ovoj godini ima ubrzanu stopu rasta, a po broju turista i noćenja, te investiranja značajno doprinosi jačanju domaće ekonomije i u svijetu stvara novi imidž o našoj zemlji. To je i razlog da ovo postaje veoma bitna privredna grana u zaustavljanju depopulacije prostora BiH, zapošljavanju, promoviranju održivog razvoja i ukupnoj stabilizaciji društva, piše portal indikator.ba.