radovi u_vrandukuUzimajući u obzir teškoće nastale uslijed pokretanja zemljanog pokrivača u kišnom razdoblju, odobreno je produženje roka radova do 31.10.2019 na rekonstrukciji tunela Vranduk, priopćeno je iz JP Ceste FBiH.

Kada je riječ o Karauli, izvođač radova je predložio novo produženje roka za dovršenje radova do 30.9.2019 godine i dostavio prijedlog revidiranog Dinamičkog plana kojim je dovršenje radova predviđeno do tog roka.

U okviru projekta za tunel Vranduk urađen je i projekt odvijanja prometa tijekom izvođenja radova. Predloženo je da se u prvoj fazi od 12 mjeseci promet iz Zenice prema Doboju odvija kroz tunel jednim trakom, a iz Doboja prema Zenici preusmjeri regionalnom cestom R445 Nemila – Banlozi – Zenica. U drugoj fazi od četiri mjeseca bila je predviđena potpuna obustava prometa kroz tunel, pa bi promet od Zenice do Doboja bio preusmjeren na lokalnu cestu kroz Koprivnu.
U trećoj smjeni od 22:00 do 06:00 sati jedna traka bi bila korištena za montažu opreme, a druga za naizmjenično propuštanje, navodi se u priopćenju. Ceste FBiH su pripremile projekt sanacije ceste R445, a nakon njezine sanacije putnički promet je trebao u cijelosti biti preusmjeren na ovu cestu, dok bi teretna vozila bila naizmjenično puštana jednom trakom kroz tunel.

Međutim, na terenu je vidljivo da veliki broj putničkih vozila također prolazi kroz tunel, što stvara velike gužve.

Planirano je da građevinski radovi u glavnoj tunelskoj cijevi budu završeni do kraja listopada 2019. godine, kada bi u dnevnom intervalu promet bio normaliziran u oba traka tunela.