viber slika_2019-09-12_09-45-49Analitičko-bonitetna kuća Bisnode BH u suradnji s općinama BEAR područja - općine Tešanj, Žepče i Teslić organizira danas u Tešnju poslovni susret na temu bonitetna izvrsnost tvrtki kao najznačajnijih aktera za razvoja gospodarske regije u kojoj posluju.

Na današnjim susretima sudjelovat će  načelnici BEAR Općina: Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj, Mato Zovko, načelnik Općine Žepče i Milan Miličević načelnik Općine Teslić. Tijekom dana bit će predstavljeni rezultati poslovanja kompanija navedenih općina, s posebnim osvrtom na sudjelovanje bonitetno izvrsnih kompanija ovog područja u gospodarskom uspjehu i razvoju regije.

Na BEAR području koje čine općina Tešanj, općina Žepče i općina Teslić bonitetno izvrsnih kompanija je 384, što je 36,5% od ukupnog broja aktivnih kompanija prema završnim računima za 2018. predatim nadležnim agencijama. Ove tvrtke su ostvarile dobit od 109 milijuna KM, a zapošljavaju skoro 14.000 radnika. Dio bonitetno uspješnih kompanija ovih općina, kao i općina Doboj Jug, Maglaj te grada Doboja dobit će i svoj certifikat bonitetne izvrsnosti.

26% je bonitetno izvrsnih kompanije u BiH, njihov udio u ukupnim prihodima države je 70%, u ukupnoj dobiti 80% a upošljavaju 59% ukupno uposlenih u BiH.

Na današnjem poslovnom susretu bit će najavljena dva Zlatna certifikata bonitetne izvrsnosti, međunarodno priznatu potvrdu izuzetnog kvaliteta poslovanja, koje u BiH može imati samo 3,8% od ukupnog broja aktivnih kompanija koje predaju završne godišnje izvještaje.

BEAR područje je zanimljivo ne samo zbog svojih ciljeva i privrednih pokazatelja, već i  činjenice da tri susjedne lokalne zajednice iz dva različita entiteta u BiH, u kojima žive tri različita većinska konstitutivna naroda BiH, i u kojima mjesto u lokalnoj samoupravi čine tri različite političke opcije, predstavlja jedinstveni primjer međuopćinske suradnje na području Jugoistočne Europe.