Baner

Program

Glazbomat

  Za Vaše glazbene želje!
  SMS poruka na broj:
  +387 (0)63-286-251
  ili e-mail na adresu:
  radio@postaja.ba

Raspored

Info

Kontakt

  Radiopostaja Žepče
  Frekvencija 95,9 Mhz

  Adresa:
  Zagrebačka b.b.
  72230 Žepče BiH

  Telefoni:
  tel: +387 32 883 319
  fax: +387 32 883 143

  E-mail:
  radio@postaja.ba

NOVO: AKCIJSKI KATALOG ARMANI CENTRA ZA LISTOPAD 2019.


Armani akcije_nez_konkurencije

Prije 85 godina: Krvavi obračun na vašaru u Novom Šeheru

Crkva u_Novom_Seheru_stara_fotografijaNesvakidašnji obračun katoličkih vjernika žepačko-maglajskog kraja odigrao se točno prije 85 godina na vašaru u Novom Šeheru, piše Franjo Marić u svojoj knjizi Kronologija žepačkog kraja 1458-2018. 

U sveopćoj tuči su sudjelovale dvije skupine katolika, pristalice bivšeg i novog župnika u Novom Šeheru. Naime, katolici okupljeni oko bivšeg župnika dr. Krajinovića nisu dopuštali novom župniku fra Tešiću da obavlja božju službu u crkvi u Novom Šeheru. Istovremeno, druga skupina vjernika je očigledno uvažavala novog župnika te je išla na molitvu u selo Gajić gdje je fra Tešić obavljao euharistiju. Navodno, postoji i narodna pjesma iz tog doba čiji stihovi glase: "Evo njive evo i topole Gaićani gdje se Bogu mole!".

Sukob između podjeljenih vjernika je eskalirao 8. rujna 1934. godine. U tom obračunu na vašaru u Novom Šeheru je korišteno čak i vatreno oružje a kao žrtve žandarske intervencije, uz mnoštvo ranjenih, smrtno su stradali Franjo Serajić (vjerojatno Sarajlić) iz Ozimice i Mehmed Pajvan iz Novog Šehera. Povijesni zapis o ovom krvavom obračunu točno prije 85 godina vam prenosimo u cijelosti.

8. rujna 1934. u selu Novi Šeher kotar žepačkog, bio je godišnji marveni i robni vašar, na koji je došlo oko 1.000 seljaka. Istoga dana potukli se međusobno neki seljani iz sela sreza žepačko i maglajskog radi toga, što jedni idu na molitvu župniku fra Tešiću u selo Gajić drugi u crkvu u Novi Šeher, gdje pristalice bivšeg župnika dr. Krajinovića ne daju novom župniku Tešiću, da vrši službu božju. Uslijed ove gužve i tuče morala je žandarmerija da intervenira. Razjarena masa i nije htjela na poziv organa da se umiri, već je napala žandare s kamenjem i drvljem, pa čak i revolverskim pucnjem, pa žandari videći se u životnoj opasnosti upotrijebili su vatreno oružje i time uspostavili red i mir. Prilikom ove upotrebe oružja od napadača su ostali na licu mjesta mrtvi Serajić Franjo iz Ozimice i Pajvan Mehmed iz Novog Šehera. Ovom prilikom ranjeno je i nekoliko seljaka, ali su se isti razbjegli, te se njihov broj nije mogao ustanoviti. Od strane napadača je kamenicama povrijeđeno i to jedan žandar teže i 4 žandara lakše.

Interesantno je na kraju spomenuti da je vašar u Novom Šeheru preživio do dana današnjeg i da je prema tradiciji staroj tko zna koliko godina održan upravo jučer, dakle 8. rujna, na isti dan kao i prije 85 godina.

RPŽ UŽIVO

Duga ideal_baner_2019_2

reklama-postaja03