0000332251

Župa Radunice proslavila je danas svoje nebeske zaštitnike, Svetu Anu i Joakima. Središnji događaj proslave bila je svečana sveta misa u 11 sati koju je u koncelebraciji 20 svećenika i uz sudjelovanje velikog broja vjernika predvodio provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić. 

Provincijal fra Jozo Marinčić je u propovijedi govoreći o Svetoj Ani kojoj se u zagovor utječu žene željne poroda, trudnice i majke, osvrnuo na današnje vrijeme i današnjeg vjernika. Zbog načina života sve se manje radosti očituje među ljudima a unatoč materijalnom napretku ljudi su sve pesimističniji. I dvadeset godina nakon rata na ovim prostorima malo je optimizma među mladima koji svakodnevno odlaze iz ovih krajeva. Današnji način života čovjeku nudi sreću u materijalnom a duša se zaboravlja. Ne smijemo zaboraviti da smo djeca Božja jer što će nam vrijediti sva blaga svijeta ako sebe izgubimo? Čovjek je u suvremenom svijetu u teškoj moralnoj krizi i urušile su se temeljne ljudske vrijednosti. Što je danas pravda, što je danas istiniti, što je iskrenost? Djecu se odgaja bez Boga i u praznini srca i kakve rezultate onda možemo očekivati? S toga je  far Jozo poručio roditeljima da budu bliski svojoj djeci i da ne dopuste da ih nadvlada tjeskoba i briga za materijalnim, nego da im pokažu radost vjere. Mladima je kazao da prihvate molitvu kao svoj razgovor s Bogom. Roditeljska briga je da u dječja srca zasiju sjeme ljubavi i vjere i da blagoslivljaju svoju djecu. Djeci osim brige za materijalnim treba pružiti i duhovnu hranu. Molimo svetu Anu da nas trajno pomaže u svim našim poteškoćama i nevoljama i da uvijek bude naša zvijezda vodilja na stazi života, zaključio je provincijal Marinčić.

Na koncu svete mise radunički župnik velečasni Ilija Orkić je zahvalio svećenicima i vjernicima koju su sudjelovanjem uveličali proslavu patrona, svima koji su pomogli u organizaciji proslave, kao i u renoviranju i uređenju crkve.

U sklopu proslave danas su slavljene i mise u 7 i 8 sati, te misa uočnica jučer u 19 sati. Današnja proslava patrona označila je i početak jednogodišnjih priprema za proslavu 150. godišnjice postojanja župe Radunice koja će se svečano proslaviti na parton iduće godine.

Postaja.ba (A.J)