Baner

Program

Glazbomat

  Za Vaše glazbene želje!
  SMS poruka na broj:
  +387 (0)63-286-251
  ili e-mail na adresu:
  radio@postaja.ba

Raspored

Info

Kontakt

  Radiopostaja Žepče
  Frekvencija 95,9 Mhz

  Adresa:
  Zagrebačka b.b.
  72230 Žepče BiH

  Telefoni:
  tel: +387 32 883 319
  fax: +387 32 883 143

  E-mail:
  radio@postaja.ba

NOVO : Armani Trade akcijski katalog od 5. do 19.8.2019. NOVO

Armani akcije_nez_konkurencije

Prije 85 godina: Sinovi izbacivali roditelje s posjeda u Žepču

Zepce 30.-te_godine_20.-tog_stoljecaNa današnji dan prije 85 godina, 25. svibnja 1934., iz Sreskog načelstva u Žepču upućen je dopis Rimokatoličkom župnom uredu Žepče u kojem se poziva svećenike da utječu na mlade koje u to vrijeme sve slabije poštuju svoje roditelje i starije općenito.

Čak su i česti slučajevi da sinovi izbacuju roditelje s posjeda u Žepču, "lišavajući ih na taj način prava zadružnog starešine pa čak i njihovog sopstvenog imanja", kaže se u dopisu koji prenosimo u cijelosti a koji je objavljen u knjizi Franje Marića Kronologija žepačkog kraja 1458-2018.


25. svibnja 1934. - dopis Sreskog načelstva u Žepču:

Rimokatoličkom župnom uredu Žepče

Ministarstvo unutrašnjih poslova Pov. Br: K. 157/34 dostavilo je sledeće:

Ministarstvu je stavljeno na znanje da su vrlo česti slučajevi, a naročito posle rata, da sinovi izbacuju samovlasno sa zadružnog imanja svoje roditelje, lišavajući ih na taj način prava zadružnog starešine pa čak i njihovog sopstvenog imanja.

Proučavajući uzroke ovoj pojavi, Ministarstvo je došlo do zaključka, da je uzrok ovome s jedne strane nedovoljno vaspitanje mlađih da poštuju svoje starije, a s druge strane materijalizam i borba za što većom dobiti sa što manje truda.

Primećeno je, da je ova borba zahvatila sve društvene slojeve i da prosvetni radnici, čija je dužnost vaspitanje podmladka, na ovo ne obraćaju dovoljno pažnje, niti omladinu u dovoljnoj meri i svakoj prilici uče i vaspitavaju, da poštuje svoje roditelje i svoje starije te ona u svešteniku i učitelju ne gleda svoga duhovnog oca i učitelja.

Ukazujući na ovo moli se naslov, da se za ove nemile slučajeve zainteresuje, kako bi se stalnim vaspitanjem omladine u pravcu poštovanja svojih roditelja i svojih starijih ove nemile pojave svele na najmanju meru.

RPŽ UŽIVO

Duga ideal_baner_2019_2

reklama-postaja03