Zepacko selo_1941._godinaU knjizi Kronologija žepačkog kraja 1458-2018, autor Franjo Marić bilježi zanimljiv dopis ustaškog zapovjedništva koje je na današnji dan prije 78 godina, 7. svibnja 1941., zabranilo tradicionalne seoske užine nakon blagoslova polja i misa na grobljima u Žepču.

Takozvani Ustaški stan u Žepču zabranjuje domaćinima pozivanje ali i gostima odlazak na užinu pod prijetnjom novčane kazne ili odvođenja u logor za prisilni rad. Razlog ovakve zabrane je oskudna godina, nestašica hrane, životnih namirnica i opća konfuzija nakon rata navodi se u dopisu koji prenosimo u cijelosti.

7. svibnja 1941. – dopis iz Ustaškog stana u Žepču:

ODREDBA

Saznao sam, da se i ove godine prilikom obdržavanja blagoslova i misa na grobljima u selima pozivaju prijatelji i znanci na tako zvane užine. Pošto je ova godina oskudna i vlada nestašica hrane i uopće životnih namjernica te vlada opća pometenost poslije rata to ZABRANJUJEM pozivanje bilo koga na užinu i za blagoslov da dođu kući uopće pravljenje užina bez obzira na imovno stanje domaćina i pozvanika.
Tko se ogriješi o ovu naredbu pa bilo pozove i priredi užinu bilo da ode na takvu užinu biti će kažnjen novčano ili sproveden u Logor za prisilni rad.