Baner

Program

Glazbomat

  Za Vaše glazbene želje!
  SMS poruka na broj:
  +387 (0)63-286-251
  ili e-mail na adresu:
  radio@postaja.ba

Raspored

Info

Kontakt

  Radiopostaja Žepče
  Frekvencija 95,9 Mhz

  Adresa:
  Zagrebačka b.b.
  72230 Žepče BiH

  Telefoni:
  tel: +387 32 883 319
  fax: +387 32 883 143

  E-mail:
  radio@postaja.ba

NOVO : Armani Trade akcijski katalog od 5. do 19.8.2019. NOVO

Armani akcije_nez_konkurencije

Prije 79 godina: Župnik zabrinut zbog tučnjava u Žepču i Novom Šeheru

Zepce 1932_godinaNa današnji dan prije 79 godina, 3. svibnja 1940., žepački župnik Pušić je bio jako zabrinut zbog seoskih tučnjava te je uputio dopis Sreskom načelništvu u Žepču u kojem traži pritvor za sudionike, kako kaže "krvavih događaja", nakon blagoslova polja u Ljubnoj.

Župnik Pušić također upozorava da se sprema velika tučnjava između župljana iz Novog Šehera i župljana iz Radunica, piše Franjo Marić u svojoj knjizi Kronologija žepačkog kraja 1458-2018, a ovaj zanimljivi dopis vam prenosimo u cijelosti.

3. svibnja 1940. - dopis Rimokatoličkoga župnog ureda u Žepču:

SRESKOM NAČELSTVU u Žepču.

U nedjelju dne 28. IV. o. g. imao sam na groblju u Ljubnoj blagoslov polja i sv. misu. Kako se prigodom ovih poljskih blagoslova priređuju užine i s time pijanke, ja sam vjernike s oltara upozorio, da se čuvaju pijančevanja i zabranio im, da daju mlađariji piti. Uza sve to Marko Radoš Šimunov, kako izgleda, dao je piti momcima u svojoj kući, te je kasnije došlo do tučnjave u kojoj su sudjelovali spomenuti Marko Radoš, te Stipe Marijanović /Križanović/ Gabrielov iz Brezova Polja, Marijan Ramljak pok. Marka iz Papratnice i Ilija Čurić - Džaran Stipin iz Papratnice. U to su se umiješali i drugi ljudi. I jučerašnji krvavi događaj u Žepču je posljedica toga. Pošto se u nedjelju dne 5. o. mj. slavi u Žepču crkveni god, na kojem će uzeti učešća sve okolne župe, umoljavam cijenjeni Naslov, da bi izvolio gore navedene pritvoriti, da bi se izbjeglo veće zlo.

Isto tako sam doznao, da se sprema velika tučnjava između župljana iz Novog Šehera i župljana iz Radunica. Povod je tome, što su se u Zavidovićima potukli Jozić Ilija iz Debelog Brda i Ivo Lozančić Petrov iz Ozimice, a najviše radi toga što su neki Raduničani tukli na pravdi Marka šuru iz Pira. Ovoga je obranio Filip Šošić iz Maoče /Debelo Brdo/. Ovaj će znati, koji su šuru tukli.

Veleč. g. župnik iz Novog Šehera mi je obećao, da će sutra javiti žandarmerijskoj stanici one iz Novog Šehera, za koje sumnja da će se tući. Umoljava se cij. Naslov, da tu bitku energično spriječi.

Župnik: Pušić

RPŽ UŽIVO

Duga ideal_baner_2019_2

reklama-postaja03