Baner

Program

Glazbomat

  Za Vaše glazbene želje!
  SMS poruka na broj:
  +387 (0)63-286-251
  ili e-mail na adresu:
  radio@postaja.ba

Raspored

Info

Kontakt

  Radiopostaja Žepče
  Frekvencija 95,9 Mhz

  Adresa:
  Zagrebačka b.b.
  72230 Žepče BiH

  Telefoni:
  tel: +387 32 883 319
  fax: +387 32 883 143

  E-mail:
  radio@postaja.ba

NOVO : Armani Trade akcijski katalog od 5. do 19.8.2019. NOVO

Armani akcije_nez_konkurencije

Općina Žepče prikuplja iskustva u gospodarenju otpadom u Hrvatskoj

Opcina Zepce_u_Hrvatskoj_gospodarenje_otpadom_1Dvadeseteročlana bosansko-hercegovačka delegacija sastavljena od predstavnika jedinica lokalne samouprave, javnih komunalnih poduzeća, resornih kantonalnih ministarstava, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a među njima i predstavnici općine Žepče, posjetila je jučer Veliku Goricu s ciljem razmjene iskustava, primjene dobre prakse susjeda i unapređenja zbrinjavanja posebnih kategorija otpada u BiH, prenosi velikogorički portal vgdanas.hr.

Naime, njemačka organizacija za međunarodnu suradnju (GIZ) kroz Program njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu suradnju i razvoj (BMZ) - develoPPP.de, komunalno poduzeće ALBA Zenica d.o.o. i REZ Agencija zajednički realiziraju projekt „Uvođenje sistema upravljanja za tokove posebnih kategorija otpada u dva kantona u Bosni i Hercegovini“ čiji je cilj unapređenje odvojenog sakupljanja i odlaganja posebnih kategorija otpada u dva pilot kantona BiH. Riječ je o projektu u koji je direktno uključeno pet jedinica lokalne samouprave i njihova komunalna poduzeća s područja Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna, to jest o pet gradova među kojima su Travnik, Zenica, Busovača, Tešanj i Žepče.

Bosansko-hercegovačka delegacija zapravo je u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj, a u Goricu su stigli nakon što su boravili u Prelogu u Međimurju gdje su se također educirali o njihovom vrlo učinkovitom sustavu gospodarenja otpadom. Kako su kazali susjedi, dobili su dobru preporuku za naš grad po pitanju gospodarenja otpadom te im je iznimno drago što su uspjeli doći. U ime Grada pozdravio ih je zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar koji im je uručio i prigodne turopoljske poklone.

"Grad Velika Gorica unazad desetak godina doživio je jedan snažan razvoj potaknut Europskom unijom i svime onime za čime i vi u Bosni i Hercegovini težite, a vjerojatno ste već i na primjeru pretpristupnih fondova osjetili benefite i olakotne okolnosti, pogotovo kada govorimo o području zbog kojega danas vi i jeste ovdje, a to je ekologija," rekao je Ačkar te gostima iz BiH uručio turopoljsku podgutnicu, ponos i simbol Turopolja i sliku najstarije zgrade u gradu Muzeja.

Gosti su, kako su istaknuli, simbolično donijeli sliku koja nije vezana za određeni grad jer su u naš grad stigli predstavnici pet njihovih gradova, a uz to su pripremili i košaru s tipičnim bosansko-hercegovačkim proizvodima kako bi domaćine podsjetili odakle dolaze. Nakon uvodnog protokola, gostima iz BiH prikazana je prezentacija s aspekta grada Velike Gorice o gospodarenju otpadom na području grada koju je održao dipl. ing. biologije Marko Ružić, voditelj Ureda za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice.

Opcina Zepce_u_Hrvatskoj_gospodarenje_otpada_3

Ružić je goste upoznao s postupkom uvođenja novog sustava gospodarenja otpadom koji je zapravo zasnovan na Zakonu o održivom gospodarenju otpadom i Planu gospodarenja otpadom RH koji je donesen 2017. godine. Prikazao im je Ružić tom prilikom velikogoričko odlagalište otpada koje se nalazi u Mraclinskoj Dubravi i objasnio na koji način funkcionira, a dotaknuo se i njegove sanacije kao i kapaciteta kako bi gosti dobili što više informacija s obzirom na to da se hvataju u koštac sa zahtjevnim poslom uspostavljanja učinkovitog sustava gospodarenja otpadom.

Nakon Ružića, susjedima se kroz kratku prezentaciju obratio i direktor VG Čistoće koji ih je upoznao s radom spomenutog gradskog poduzeća, kao i s ljudstvom te voznim parkom i strojevima koji se svakodnevno bave smećem. Spomenuo je Rak i nove posude, to jest kante za odvojeno skupljanje otpada koje će se uskoro naći na svakom kućnom pragu.

"Došli su vidjeti naše odlagalište u Mraclinskoj Dubravi te naše reciklažno dvorište koje je sagrađeno 2015. godine i jedno je od modernijih. Oni su trenutno u fazi prilagodbe i u biti u puštanju u sustav novog sustava gospodarenja otpadom pa su došli usvojiti dobre prakse iz Republike Hrvatske, a nama je izuzetno drago što su odabrali upravo naš grad. Gorica prednjači po pitanju infrastrukture, ja opet naglašavam da je tu naše odlagalište koje brojne delegacije dolaze posjetiti i gledati na koji način smo mi sanirali neuređeno odlagalište otpada. Taj proces je trajao od 2003. godine do 2008. godine, i on se kontinuirano dalje nastavlja" naglasio je Rak.

Opcina Zepce_u_Hrvatskoj_gospodarenje_otpadom_1_u_Hrvatskoj_gospodarenje_otpadom_2

Po završetku prezentacije gosti su imali brojna pitanja za predstavnike Velike Gorice, prvenstveno što se tiče saniranja odlagališta s obzirom na to da u BiH postoji mnogo divljih deponija, ali i cijene saniranja i cjelokupnog sustava gospodarenja otpadom kao i ukupne godišnje količine otpada koju Velika Gorica kao grad zbrinjava.

Nakon što su za okruglim stolom predstavnici Grada istaknuli da se i na našem području vodi velika borba s divljim odlagalištima otpada, susjedi su pokazali da i mi od njih možemo ponešto naučiti, prenosi velikogorički portal vgdanas.hr.

Naime, predstavnici Općine Tešanj tom su prilikom istaknuli da su uspjeli iskorijeniti problem divljih deponija, i to prvenstveno zahvaljujući edukaciji mladih ljudi u koju su puno ulagali. Kako su dodali, tu je veliku ulogu igrala i suradnja s osnovnim i srednjim školama kao i poljoprivrednicima čime se razina svijesti cjelokupnog društva o očuvanju okoliša itekako podigla.

U 12 sati delegacija se uputila u obilazak odlagališta i reciklažnog dvorišta u Mraclinskoj Dubravi kako bi se uvjerila kako sve ono što im je prezentirano izgleda u praksi, a nakon toga su posjetili i tvrtku Kova d.o.o. koja se bavi izradom metalnih kontejnera za sakupljanje otpada koji opremaju naša reciklažna dvorišta.

RPŽ UŽIVO

Duga ideal_baner_2019_2

reklama-postaja03