Prva sjednica_vlade_ZDK_2019Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na svojoj prvoj sjednici Program utroška sredstava Ministarstva za boračka pitanja za 2019. godinu, u iznosu od 10.105.000,00 KM, čime je postignut kontinuitet u osiguravanju sredstava za liječenje, pomoć, zdravstvenu zaštitu, stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje, kao i za ostale vrste pomoći braniteljskoj populaciji.

"Ovo je najveći planirani iznos sredstava za braniteljsku populaciju od osnivanja ovog ministarstva. U odnosu na 2018. godinu sredstva su povećana za više od 600.000 KM, što je potvrda opredjeljenja ovog sastava Vlade ZDK za realizaciju projekata koji imaju za cilj pomoć braniteljskoj populaciji, kao najzaslužnijoj kategoriji društva. Navedeno povećanje najviše će se odraziti na transferu za stipendiranje studenata, te na transferu za poticaj zapošljavanja branitelja i članova njihovih obitelji", kazao je ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.

Usvajanjem Programa utroška sredstava, stekli su se potrebni preduvjeti za realizaciju zacrtanih ciljeva Ministarstva za boračka pitanja, gdje se u narednom periodu očekuje raspisivanje javnog poziva za stambeno zbrinjavanje, javnog poziva za projekte zapošljavanja i samozapošljavanja, kao i drugih projekata koji imaju za cilj poboljšanje statusa ove populacije.

Kada je u pitanju stipendiranje studenata, ove godine će, po prvi put, biti prihvaćene sve aplikacije, koje su formalno ispravne, a koje su studenti iz reda braniteljske populacije dostavili na ranije raspisani natječaj Ministarstva za boračka pitanja. "Stipendije će dobiti svih 2.230 studenata koji su se prijavili na konkurs. To je potvrda opredjeljenja Vlade ZDK da pomogne mladim ljudima. Braniteljska zaštita ostaje naša trajna obaveza i to ne samo u smislu implementacije ostvarenih prava, nego i unapređenja sveukupnog statusa braniteljske populacije", kazao je premijer ZDK Mirza Ganić. Za stipendije je planirano 2,44 milijuna KM, što je za 400.000 KM više nego prošle godine, a u odnosu na 2014. godinu, kada je dodijeljeno 1.332 stipendija, taj iznos je skoro udvostručen.

Za zapošljavanje braniteljske populacije u 2019. predviđeno je 1,7 milijuna, stambeno zbrinjavanje 1,3 milijuna, nabavku udžbenika 350.000 KM, liječenje braniteljske populacije jedan milijun, za slučaj izvanredne okolnosti 800.000, banjsko liječenje 300.000, a za slučaj smrti 550.000 KM, priopćili su iz Press službe Zeničko-dobojskog kantona.