Baner

Program

Glazbomat

  Za Vaše glazbene želje!
  SMS poruka na broj:
  +387 (0)63-286-251
  ili e-mail na adresu:
  radio@postaja.ba

Raspored

Info

Kontakt

  Radiopostaja Žepče
  Frekvencija 95,9 Mhz

  Adresa:
  Zagrebačka b.b.
  72230 Žepče BiH

  Telefoni:
  tel: +387 32 883 319
  fax: +387 32 883 143

  E-mail:
  radio@postaja.ba

NOVO : Armani Trade akcijski katalog od 5. do 19.8.2019. NOVO

Armani akcije_nez_konkurencije

Besplatni mamografski pregledi u deset zdravstvenih ustanova u ZDK

Besplatni mamografski_pregledi_zdk_-_foto2

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dobili smo obavijest koju prenosimo u cijelosti:

Obavještavamo građanke s područja Grada Zenica, kao i drugih gradova ZDK, da se projektu besplatnih mamografskih pregleda, priključila i deseta zdravstvena ustanova u ovom kantonu - privatna zdravstvena ustanova - poliklinika "Dr.Strika" u Zenici. Prijave se obavljaju osobno, na adresi Poliklinike, Bistua Nuova 3 ili telefonom 032 - 970-444.

Prijave u ovoj ustanovi, za obavljanje besplatnog mamografskog pregleda, mogu obaviti Zeničanke i sve stanovnice ZDK starosti 50 do 69 godina, s ovjerenom zdravstvenom knjižicom.
Projekt realiziraju Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZZO ZDK) u suradnji s Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) i partnerskim privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama.
Osim u ovoj Poliklinici, pregledi se obavljaju još u devet ustanova u Zenici, Maglaju, Tešnju, Žepču, Olovu, Kaknju i Zavidovićima.
Prema podacima zdravstvenih ustanova godišnje u BiH se otkrije od 1.000 do 1.400 novih karcinoma dojke, od kojih oko 500 žena izgubi bitku za život.
-Projekt mamografskih pregleda je počeo s realiziranjem krajem lipnja prošle godine i svakog mjeseca se evidentira stotine mamografskih pregleda, a prema statističkim pokazateljima za oko 40 posto pregledanih žena ovo je bila i prva mamografija, što je vrlo važno, jer pokazuje značaj našeg poziva na preventivne preglede, kazala je dr. Elma Kuduzović, koordinatorica Centra za promociju zdravlja u INZ-u.
Karcinom dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena i uzrokuje svaku petu smrt u ženskoj populaciji. Testiranje visoko kvalitetnom mamografijom je rentgenski pregled kojim se bilježe promjene na dojci oko dvije godine ranije od pojave prvih simptoma ili opipljive kvržice.
Cilj javnozdravstvene kampanje jest doći do što većeg broja građana i potaknuti ih da se odazovu na pregled, ali ih i motivirati da inače aktivno sudjeluju u očuvanju i unapređenju svog zdravlja. Preventiva i rano otkrivanje bolesti dokazano su najuspješnije metode u borbi protiv malignih bolesti. Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u novije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali puno rjeđe nego žene.


Promjene zbog kojih treba da se javite liječniku:
– prisustvo čvora u dojci ili pazušnoj jami
– iscjedak iz bradavice
– promjena u regiji bradavice
– promjena uobičajenog oblika ili veličine dojke
– promjena boje ili osjetljivosti na koži dojke
– smežuranost kože dojke (slično celulitu)
– nagli bol u dojci ili pazušnoj jami


Svaka žena može smanjiti rizik obolijevanja od raka dojke:
– Samopregledom dojki jednom mjesečno nakon 20-te godine,
– Ultrazvučnim pregledom dojki jednom godišnje nakon 35-te godine,
– Mamografijom nakon 40-te godine jednom u dvije godine, te jednom godišnje nakon 50-te godine.


Mamografija je najdjelotvornija, neinvazivna, rentgenska metoda pregleda dojki, kod koje se koristi specijalno projektiran rentgenski aparat (mamograf). Preporučuje se kao metoda ranog otkrivanja, njome se može otkriti rak dojke i dvije godine prije nego što tumor postane opipljiv. Redovna primjena mamografije dokazano smanjuje smrtnost od raka dojke za 30% među ženama u dobi od 50 do 69 godina.
Screening mamografiji podvrgavaju se zdrave najugroženije žene, a to su žene u dobi od 50 do 69 godina. Jedina metoda kojom se brzo, jednostavno, učinkovito i objektivno može pregledati veliki broj žena, odnosno njihovih dojki jest mamografija. Najveća prednost mamografije nad drugim metodama jest detekcija patoloških mikrokalcifikata. To su sitne nakupine kalcija koje uz određene uvjete mogu biti jedini znak raka u dojci i koji se vide isključivo mamografski.


Ustanove u kojima se može obaviti BESPLATAN mamografski pregled u ZDK:


ŽEPČE - Dom zdravlja sa stacionarom, Prva br. 36, 032 882-252

ZAVIDOVIĆI - Dom zdravlja, Gazi Husrev-begova 25, 032 878-877, lokal 4

ZENICA -
- Privatna zdravstvena ustanova "Medicom", Štrosmajerova 4, 032 462-245 i 246
- Kantonalna bolnica, Crkvice 67, 032 447-282, 032 447-265
- Poliklinika „Sunce“, Štrosmajerova 11, 032 442-560
- Poliklinika „Dr.Strika“, Bistua Nuova 3, 032 970-444

MAGLAJ - Dom zdravlja, Ilijasa Smajlagića bb, 032 465-670

RPŽ UŽIVO

Duga ideal_baner_2019_2

reklama-postaja03