Baner

Program

Glazbomat

  Za Vaše glazbene želje!
  SMS poruka na broj:
  +387 (0)63-286-251
  ili e-mail na adresu:
  radio@postaja.ba

Raspored

Info

Kontakt

  Radiopostaja Žepče
  Frekvencija 95,9 Mhz

  Adresa:
  Zagrebačka b.b.
  72230 Žepče BiH

  Telefoni:
  tel: +387 32 883 319
  fax: +387 32 883 143

  E-mail:
  radio@postaja.ba

NOVO : Armani Trade akcijski katalog od 5. do 19.8.2019. NOVO

Armani akcije_nez_konkurencije

U Žepču obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Dan svjesnosti_o_autizmu_13

Šetnjom s plavim balonima, korisnici i uposlenici Dnevnog centra za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Žepče/Maglaj, obilježili su danas u Žepču Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu se obilježava 02. travnja, počevši od 2007. godine, s ciljem podizanja svijesti o ovom razvojnom poremećaju koji počinje u djetinjstvu, većinom u prve tri godine života. Na današnji dan javnost se upozorava na netoleranciju, predrasude, netrpeljivost, neadekvatne socijalne usluge, socijalnu isključenost i na sve druge probleme s kojima se svakodnevno suočavaju osobe s autizmom i njihove obitelji. Današnja šetnja podrške je realizirana ulicama Žepča, od Dnevnog centra do Doma kulture, a opširnije u izjavi vršiteljice dužnosti direktorice JU "Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama" ZDK Meldine Ugarak.

 

Autizam

Autizam je vrlo složen neurorazvojni poremećaj koji zahvata sve aspekte ličnosti (učenje, komunikacija, motorika i ponašanje).

U osnovi svih teškoća osoba s autizmom su unutarnje kočnice koje stoje na putu uspostavljanja socijalne interakcije (nezainteresiranost ili slabije zanimanje za interaktivne igre), verbalne i neverbalne komunikacije (izostanak govora ili zaostajanje u govoru, doslovno razumijevanje, drugačije razumijevanje od uobičajenog), nemogućnosti imaginacije, neobične aktivnosti i ponašanja, ponavljajuće i stereotipne radnje te poteškoće senzorne integracije. Prisutne su poteškoće u izražavanju svojih osjećaja, želja, potreba, sposobnosti i problema s kojima se svakodnevno bore, a što se odražava na njihovo ponašanje koje može biti vrlo neobično.Osobe s autizmom vide, čuju i osjećaju, ali doživljeno teško sklapaju u smislenu cjelinu, zbog čega se povlače u vlastiti svijet.

Poremećaj je prisutan cijeli život, a razvija se nakon 16-18 mjeseci dječjeg razvoja koji do tada može biti bez teškoća. Prvi simptomi uglavnom se primjećuju prije 3. godine života, a pojavljuje se 4-5 puta češće se kod dječaka nego kod djevojčica. Iako djeca s autizmom izgledaju kao i sva ostala djeca, ona ipak imaju znatne životne teškoće, koje postaju sve veće i izrazitije, ako se što prije ne zatraži pomoć stručnjaka kako bi se dijete uključilo u odgovarajuće programe usluga u zajednici.

Naučno je dokazano da se ranim prepoznavanjem te ciljanom ranom intervencijom značajno može poboljšati životni ishod osobe s autizmom.

 

RPŽ UŽIVO

Duga ideal_baner_2019_2

reklama-postaja03