Baner

Program

Glazbomat

  Za Vaše glazbene želje!
  SMS poruka na broj:
  +387 (0)63-286-251
  ili e-mail na adresu:
  radio@postaja.ba

Raspored

Info

Kontakt

  Radiopostaja Žepče
  Frekvencija 95,9 Mhz

  Adresa:
  Zagrebačka b.b.
  72230 Žepče BiH

  Telefoni:
  tel: +387 32 883 319
  fax: +387 32 883 143

  E-mail:
  radio@postaja.ba

NOVO : Armani Trade akcijski katalog od 5. do 19.8.2019. NOVO

Armani akcije_nez_konkurencije

AUDIO: Žepčak Mario Dragičević voditelj tima koji gradi trkaći bolid

Kopija datoteke_IMG_6856

Žepčak Mario Dragičević, magistar inženjer strojarstva, voditelj je tima koji gradi trkaći bolid u okviru najvećeg međunarodnog studentskog projekta “Formula student“.

Gospodin Dragičević je inače srednjoškolsko obrazovanje završio u KŠC "Don Bosco" u Žepču nakon čega odlazi na studij strojarstva u Mostaru gdje postaje i viši asistent na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta. Trenutno sa svojim studentima radi na izgradnji trkaćeg automobila jednosjeda, jedinog u Bosni i Hercegovini, s kojim će se tijekom ljeta natjecati u konkurenciji 60 timova iz Europe. S gospodinom Dragičevićem razgovarali smo o ovom projektu kao i mogućnosti da izgrađeni bolid vidimo u Žepču...

Što je projekt "Formula student"?

Projekt "Formula Student SAE“ je najveći međunarodni projekt u području motornih sportova, a ujedno i najveće međunarodno natjecanje ove vrste u Europi koji podrazumijeva izradu trkaćeg formula bolida. Projekt "Formula Student SAE" pokrenuto je od strane međunarodnog „Instituta inženjera strojarstva“ (IMechE - Institution of mechanical engineers ) u suradnji poduzećima iz industrije. Projekt promiče inovativnost i izvrsnost u inženjerstvu, koji pred studente postavlja zadatak da samostalno osmisle, dizajniraju, marketinški razviju i na posljetku izrade proizvod odnosno trkaći bolid.

Na koji način se vaš fakultet uključio u projekt „Formula student“?

Studenti našeg fakulteta samoinicijativno 2013. godine osnivaju „FSRacing team“ kao prvi tim iz Bosne i Hercegovine koji se uključuje u međunarodnu mrežu projekta "Formula Student SAE ". Također, i danas smo jedini tim i jedino Sveučilište koje izrađuje bolid formule u BiH.

Kakvi su kriteriji i što sve treba imati jedan bolid kako bi najprije dospio na natjecanje, a potom da bude i konkurentan u odnosu na druge bolide?

Bolid se izrađuje po detaljnom pravilniku definiranom od strane Uprave projekta “Formule student SAE” koja se sastoji od brojnih inženjera iz automobilske industrije. Ako se kao tim kvalificirate na jedno takvo natjecanje na isto morate doći s bolidom koji je izrađen po navedenom pravilniku. Bolid najprije mora biti tehnički ispravan te suci natjecanja ispituju sve detalje tehničke ispravnosti kako bi isti mogao pristupiti drugim fazama natjecanja.

Tko vam pomaže u izradi, imate li neke sponzore, možda nekoga i iz Žepča?

Financiranje projekta temelji se isključivo na sponzorstvima i donacijama. Upravo zbog tog FSRacing team Sveučilišta u Mostaru je podijeljen na dva dijela, tehnički i marketinški dio. Marketinški dio ima za cilj predstaviti projekt javnosti, te pronaći sponzore i donatore, koji će kroz usluge, materijale ili novčani doprinos podržati projekt. S druge strane tehnički dio je zadužen za dizajniranje, modeliranje i izradu bolida. Sponzorstva za naš projekt imamo doslovno iz cijele BiH i pojedinih zemalja iz inozemstva, a koji su prepoznali važnost ovog projekta kako za studente tako i za širu zajednicu. Zahvalni smo našim sponzorima kojima se nastojimo odužiti kroz promociju poput naljepnice na našem bolidu kacigi vozača, promotivnim materijalima tijekom javnih nastupa i slično. Iz Žepča smo imali podršku gospodina Ive Klarića direktora firme “Eagle Technology” te mu se i ovim putem zahvaljujemo što je prepoznao važnost ovog projekta i dao “vjetar u leđa” kako studentima tako i nastavku cijelog projekta. Također nedavno smo dobili pozitivne inpute da se s područja Žepča nekoliko firmi želi uključiti i biti podrška projektu te se nadamo da će ta suradnja biti ostvarena.

Što bi poručili novim potencijalnim sponzorima/donatorima?

Kako bi se projekt uspješno realizirao potrebna je podrška sponzora/donatora koji imaju želju pomoći studentima i sudjelovati u ovom zaista velikom projektu- prvom i jedinom u Bosni i Hercegovini ovakve prirode. Svi zainteresirani sponzori/donatori koji su voljni sudjelovati bilo u vidu financijske potpore ili donacijom materijala, te uslugama izrade mogu se javiti na službeni e-mail tima: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Za više informacija posjetite web stranicu http://fsre.sum.ba/fsracingteam/ ili facebook stranicu https://www.facebook.com/FSRacingTeamMostar

Jeste li već sudjelovali ranije u ovom projektu, kakvi su rezultati postignut i što očekujete ove godine?

FSRacing team Sveučilišta u Mostaru je 2015. uspješno izradio bolid formule “Ammodytes” (”Poskok”) s kojim se predstavio na natjecanju u Češkoj, održanom od 3. do 6. rujna 2015. godine. Na natjecanju je sudjelovalo preko 40 ekipa sa sveučilišta iz cijele Europe i svijeta. Uz tako veliku konkurenciju FSRacing team kao prvi i jedini tim iz BiH osvojio je 20. mjesto. Ove godine studenti FSRacing team-a su uspješno prošli sve faze kvalifikacija na natjecanje koje se održava u Italiji. Naša očekivanja su najprije da naš bolid prođe tehničku ispravnost na svim testovima, a zatim da postignemo što bolje rezultate na samom natjecanju. Konkurencija je jako velika jer se radi od preko 60 timova iz 40 različitih zemalja tako da je teško predvidjeti ishod našeg nastupa s obzirom na proračune i mogućnosti drugih timova koji dolaze iz razvijenijih zemalja Europe i svijeta.

Što je bilo presudno da se vi nađete u tom projektu, čiji ste zapravo voditelj?

Budući da je projekt namijenjen isključivo studentima, cijeli bolid, od ideje do gotovog proizvoda mora biti realiziran od strane studenata. Međutim, studenti imaju pravo na intelektualnu pomoć s fakulteta, te jednog profesora ili asistenta koji će im biti mentor. Imam tu čast da sam mentor na projektu „Formula student“ na Sveučilištu u Mostaru te sam zahvalan svim članovima FSRacing team-a na dosadašnjoj suradnji.

Hoće li možda Žepčaci imati priliku vidjeti bolid koji izrađujete?

Velika mi je želja da članovi FSRacing team-a koji trenutno izrađuju bolid predstave isti osnovnoškolcima i srednjoškolcima u Žepču. Nadam se da ćemo to i ostvariti kad se vratimo s natjecanja iz Italije koje će se održati u srpnju ove godine. Možda bi ova ideja mogla biti realizirana kao lijepa dobrodošlica svim učenicima s područja Žepča za početak sljedeće akademske godine.

I na kraju budući da upravo radite s mladim ljudima, a znamo da je sve veći broj mladih koji odlazi iz zemlje, što bi poručili mladima iz Žepča?

Mladima bih poručio da vjeruju u sebe gdje god da se nalaze i da rade ono što vole i što ih veseli.

 

RPŽ UŽIVO

Duga ideal_baner_2019_2

reklama-postaja03