Baner

Program

Glazbomat

  Za Vaše glazbene želje!
  SMS poruka na broj:
  +387 (0)63-286-251
  ili e-mail na adresu:
  radio@postaja.ba

Raspored

Info

Kontakt

  Radiopostaja Žepče
  Frekvencija 95,9 Mhz

  Adresa:
  Zagrebačka b.b.
  72230 Žepče BiH

  Telefoni:
  tel: +387 32 883 319
  fax: +387 32 883 143

  E-mail:
  radio@postaja.ba

NOVO: AKCIJSKI KATALOG ARMANI CENTRA ZA LISTOPAD 2019.


Armani akcije_nez_konkurencije

U „DVIČ“-u Žepče održano predavanje liječnice i logopedice za roditelje/staratelje

predavanjeuvrticuJučer je u dječjem vrtiću Don Ivica Čondrić u Žepču upriličeno edukativno predavanje za roditelje/staratelje na teme povišene tjelesne temperature kod djece kao i bolesti dječjih glista te poteškoća u govoru kod predškolske djece.

Predavanje i prezentacije na tu temu su održale liječnica pedijatrica dr. Tanja Radoš-Kosić i logopedica Ana Jukić, a osim roditelja djece koja pohađaju vrtić, predavanju su nazočile i tete te ravnatelj Predrag Stojčević koji je imao uvodnu riječ. Budući da je sezona gripe, važno je prepoznati simptome bolesti kako bi roditelji na vrijeme mogli reagirati i prepoznati kada odvesti dijete k liječniku, kao i kada je djetetu potrebna pomoć logopeda. U DVIČ-u će djeca kojoj treba pomoć logopeda uskoro imati i radionice ali o tom će roditelji biti naknadno obaviješteni, kazao je ravnatelj Stojčević.

Liječnica Tanja je objasnila nazočnim da većina bolesti kod djece započinje povišenom tjelesnom temperaturom koja, ukoliko se ne tretira, može dovesti do raznih upala organizma što u nekim slučajevima rezultira i kliničkim liječenjem. Stoga je važno pratiti djetetovo ponašanje, mjeriti temperaturu te, ukoliko je povišena, liječiti medikamentima (paracetamol, ibupropen) ili hlađenjem (mlake kupke). Ukoliko nema drugih simptoma osim temperature i ona ne raste, dijete ne treba voditi liječniku do 3. dana, jer se dijetetov imuni sustav sam bori protiv infekcija, a ukoliko se javljaju i drugi simptomi (kašalj, klonulost, gubitak apetita) onda se odmah traži pomoć liječnika. Druga tema bila je crijevne infekcije kod djece od kojih je najčešća dječje gliste. Kod ove infekcije/bolesti je najvažnija higijena, korištenje lijekova te prehrana sa smanjenim unosom šećera.

Logopedica Ana Jukić je upoznala roditelje s poteškoćama u govoru kod djece predškolske dobi te objasnila u koje bi vrijeme djeca trebala naučiti izgovarati slova. Između 6. i 7. godine svi glasovi trebaju biti usvojeni, a ukoliko dijete između 3.5 i 7 godina ne usvoji „laka slova“ onda se traži pomoć logopeda. Djecu je važno poticati i na čitanje jer se razvoj spremnosti i razvija upravo u vrtićkoj dobi između 2. i 3. godine djetetova života. Logopedica Ana je također spomenula i probleme koji otežavaju govor djece, a to su virtualna „pomagala“ (TV, mobiteli, tableti itd.) koji, nerijetko, prekomjernim korištenjem iziskuju pomoć stručne osobe.

DVIČ već duži niz godina organizira predavanja za roditelje uz pomoć pedijatrice, a po prvi puta ovom predavanju se pridružila i logopedica.

predavanje u_vrticu

predavanjeuvrticu 2

postaja.ba (M.T.)

RPŽ UŽIVO

Duga ideal_baner_2019_2

reklama-postaja03