Baner

Program

Glazbomat

  Za Vaše glazbene želje!
  SMS poruka na broj:
  +387 (0)63-500-077
  ili e-mail na adresu:
  radio@postaja.ba

Raspored

Info

Kontakt

  Radiopostaja Žepče
  Frekvencija 95,9 Mhz

  Adresa:
  Zagrebačka b.b.
  72230 Žepče BiH

  Telefoni:
  tel: +387 32 883 319
  fax: +387 32 883 143

  E-mail:
  radio@postaja.ba

Akcijski katalog Armani centra Žepče - Akcije bez konkurencije

Žepčak Milenko Tunjić prva osoba u ZDK s uspješno transplantiranim srcem

milenko pava_2Nakon dugotrajne i iscrpne bolesti srca Milenku Tunjiću, 58.-godišnjaku iz Gornje Lovnice je u zadnjim minutama prošle godine, tijekom boravka u bolnici, stigla dugo čekana vijest.

Naime, iz KBC Dubrava u Zagrebu javili su kako su našli kompatibilno srce koje bi moglo zamijeniti ono bolesno Milenkovo. Nakon što je čula radosnu vijest Milenkova supruga Pava, uz često iscrpan boravak pri njezi supruga, ponovno se uputila u posjet suprugu koji je dugo godina bolovao od kronične bolesti slabljenja srca. Srce je uspješno transplantirano pod vodstvom liječnika Igora Rudeša, a operacija je trajala više od 7 sati. No, put do ozdravljenja bio je sve osim lagan.

Daleke 1986. u potrazi za boljim i kvalitetnijim životom, Milenko se iz Gornje Lovnice s obitelji preselio u Švicarsku. Njegovi zdravstveni problemi počeli su nekoliko mjeseci prije prvog srčanog udara 2009. Svi simptomi od teškog disanja do nemoćnosti koji bi doveli do novih srčanih udara, kako su mu tada kazali doktori u Švicarskoj, nastavit će se i dalje te da je jedini put do ozdravljenja - transplantacija srca. Tako se Milenko dvije godine nakon toga odlučio vratiti u Gornju Lovnicu, pokušati živjeti mirniji način života i tako sačuvati zdravlje. Tada mu je srce radilo 35%. Problemi sa zdravljem srca su mu zadavali sve veće probleme tijekom zadnjih nekoliko godina te je prava borba tek uslijedila. Pomoć je prestao tražiti u Švicarskoj zbog toga što su liječnici objasnili kako se može očekivati još srčanih udara od kojih bi neki mogao biti fatalan, što oni ne bi čekali jer bi mu već nakon sljedećeg ugradili mehaničko srce, što Milenko nije mogao nikako prihvatiti. Zdravstveno stanje se pogoršavalo pa je Milenko nekoliko noći za redom završavao na odjelu hitne njege u Žepču, kao i u Zenici. Bolje se nije osjećao pa je pomoć tražio dalje, i tako uz preporuku bližnjih stigao do zagrebačke bolnice KBC Dubrava. Tamo je hospitaliziran na odjelu kardiointernog odjela nakon drugog srčanog udara. Tada je Milenkovo srce radilo 25%. Utvrdivši stupanj bolesnog srca liječnici su ga stavili je na redovnu listu za transplantaciju, a nakon pogoršanja koje je dovelo do 18% rada srca stavljen je na preventivnu hitnu listu Eurotransplanta, organizacije koja je odgovorna za poticanje i koordinaciju transplantacije organa sa sjedištem u Nizozemskoj, u čijem sustavu se nalazi i RH.

Tijelo mora biti zdravo za transplantiranje, jer bi i najmanja upala mogla ugroziti operativni zahvat. Tu su počeli novi problemi jer su se pojavile tegobe sa žuči, a dugo se razmatralo kako izvesti operaciju jer konzilij nije mogao utvrditi kako operirati žuč uz anesteziju koja neće naštetiti već bolesnom srcu. Liječnici su se odlučili na korak dalje, preuzeti rizik i uz odgovarajuću anesteziju operirati Milenka. Odluke konzilija su se pokazale pravim nakon uspješno obavljenog još jednog zadatka u nizu za transplantaciju.

Novo srce koje će ujedno biti lijek i spas života, trebalo je čekati dok se ne pojavi kompatibilan donor. U mjestu gdje se pojavi, novo srce treba pregledati liječnik koji radi operaciju, vratiti se u bolnicu, pripremiti pacijenta, osoblje te izvršiti operaciju u roku od 4 sata jer, kako su liječnici rekli, toliko srce može živjeti izvan ljudskog tijela. Ovaj Žepčak je to čekao dva mjeseca, ali nažalost tri puta srce nije odgovaralo njegovom tijelu. Nade da će ipak stići odgovarajuće srce nije nedostajaIo, iako mu je liječnik kazao ukoliko do nove godine ne stigne novo srce ugradit će mu mehaničko srce jer njegovo nije moglo izdržati napore koji su Milenku zadavale i lagane šetnje oko kreveta u sobi. Tako su pola sata prije ponoći, 31. 12. 2017. dežurni liječnici pozvali suprugu i javili radosnu vijest. Pojavilo se srce u Münchenu, a s tim i tračak nade za ozdravljenje. Liječnik se zajedno s ostalim stručnjacima, vladinim zrakoplovom, odmah uputio u München obaviti pregled pred operaciju. Nakon utvrđenog kompatibilnog srca izvedena je operacija u ranim jutarnjim satima, a cijeli zahvat trajao je više od 7 sati. Liječnici su rekli kako su znali da će u konačnici operacija biti uspješna jer je odmah nakon „ubacivanja“ novog srca Milenkovo tijelo prihvatilo strano tijelo i srce je počelo kucati. Supruga i djeca s obitelji radosno su došla u prvi posjet nakon transplantacije i nadala se da je noćna mora gotova. No, problemi ni tu nisu stali. Jedan od njih bio je izljev krvi u pluća koji je nastao zbog udubljenja u grudnom košu koje je napravilo Milenkovo bolesno srce. I to je trebalo operativno sanirati, kao i upalu koju je uzrokovao pacemaker (ICD uređaj) ugrađen godinu ranije (2016.). Milenkov oporavak bio je iscrpan – mučio se s prehranom, oslabljenim organizmom te je ponovno učio hodati. Iako se pacijent nalazio u dobrim rukama dubravačkog medicinskog osoblja, supruga Pava je, uz želju supruga i dopuštenje liječnika, neumorno dolazila svaki dan u posjet, donosila obroke, pidžamu i ostalo te se brinula o njemu i pružala mu najbolju osobnu njegu radi ozdravljenja.

Tako je naš Lovničan nakon 7 mjeseci hospitalizacije i mjesec i pol nakon transplantacije izašao iz bolnice i postao prvi čovjek u ZDK kojemu je uspješno transplantirano srce. S novim zdravim srcem počeo je lagano obavljati sve aktivnosti koje tijekom mjeseci prije nije mogao kao što su šetnja, vožnja auta, kupovina, lagani radovi u bašti... Sada nadasve ima priliku za novi život kao i uživanje njegovih čari u krugu obitelji. Ovom je prilikom i naša ekipa posjetila dom ove obitelji u Gornjoj Lovnici te razgovarala sa Milenkom i Pavom Tunjić o ovoj emotivnoj i na kraju radosnoj temi. Milenko se tijekom razgovora zahvalio svima koji su bili uz njega tijekom teškog perioda života, osobito obitelji i medicinskom osoblju na čelu s liječnicima Igorom Rudešom koji je izvršio transplantaciju i odjelnim liječnikom Mariom Udovičićem. Supruga Pava je kazala kako joj je drago što je ova noćna mora konačno završila i kako ni u jednom trenutku nije posustala i izgubila nadu u suprugovo ozdravljenje.

Klikom na link ispod poslušajte razgovor s Milenkom o transplantaciji srca.

 

Postaja.ba (M.T.)

RPŽ UŽIVO

Duga ideal_baner_2019

reklama-postaja03