Baner

Program

Glazbomat

  Za Vaše glazbene želje!
  SMS poruka na broj:
  +387 (0)63-500-077
  ili e-mail na adresu:
  radio@postaja.ba

Raspored

Info

Kontakt

  Radiopostaja Žepče
  Frekvencija 95,9 Mhz

  Adresa:
  Zagrebačka b.b.
  72230 Žepče BiH

  Telefoni:
  tel: +387 32 883 319
  fax: +387 32 883 143

  E-mail:
  radio@postaja.ba

Armani centar Žepče - akcije bez konkurencije!

Europski parlament usvojio rezuluciju o ukidanju ljetnog i zimskog računanja vremena

ukidanje pomejranj_sata

Sa 384 glasa za, 153 protiv i 12 suzdržanih, Europski parlament je jučer usvojilo rezoluciju kojom se ukida ljetno i zimsko računanje vremena, saopćeno je iz Europskog parlamenta a prenosi bportal.ba.

"Građanska inicijativa je pokazala da je javnost zabrinuta zbog ljetnog i zimskog računanja vremena, odnsono pomjeranja sata dva puta godišnje, u ožujku i listopadu. Brojne studije koje su provedene nisu dovele do jedinstvenog zaključka u vezi sa ovim pitanjem, ali su nagovijestile da pomjeranje sata može imati negativne posljedice po zdravlje ljudi" – saopćeno je iz Europskog parlamenta.

Članovi Parlamenta su pozvali Europsku komisiju da donese direktivu u vezi sa ovim pitanjem. Postojeće ljetno i zimsko računanje vremena u državama EU na snazi je od 2001. godine, kada je donijeta odgovarajuća direktiva kojom je osigurana harmonizacija vremena i datuma na početku i na kraju ljetnog računanja vremena u cijeloj EU. Ono što nije precizirano rezolucijom Parlamenta je da li bi se ubuduće koristilo sadašnje zimsko ili ljetno računanje vremena.

Ako se bude koristilo sadašnje zimsko računanje, to znači da će krajem lipnja i početkom srpnja sunce izlaziti već oko četiri sata ujutro, a zalaziti oko 20 sati. Prve naznake dnevne svjetlosti, odnosno zora bi svanula već oko tri ujutro, a potpuni mrak pao bi do 20.30 sati.

Ostanemo li na ljetnom računanju vremena, u prosincu bi dnevno svjetlo trebali imati do 17 sati, ali zato bi svitalo tek nakon osam ujutro.

RPŽ UŽIVO

Duga ideal_baner_2019

reklama-postaja03