Baner

Program

Glazbomat

  Za Vaše glazbene želje!
  SMS poruka na broj:
  +387 (0)63-500-077
  ili e-mail na adresu:
  radio@postaja.ba

Raspored

Info

Kontakt

  Radiopostaja Žepče
  Frekvencija 95,9 Mhz

  Adresa:
  Zagrebačka b.b.
  72230 Žepče BiH

  Telefoni:
  tel: +387 32 883 319
  fax: +387 32 883 143

  E-mail:
  radio@postaja.ba

Armani centar Žepče - akcije bez konkurencije!

Misom i svečanom akademijom u Osovi obilježena 20. godišnjica smrti misionara fra Vjeke Ćurića

m DSC_3465

U nedjelju 4. veljače svečanom svetom misom u 11 sati koju je predvodio uzoriti kardinal Vinko Puljić u župnoj crkvi u Osovi obilježena je godišnjica tragične smrti misionara fra Vjeke Ćurića koji je prije dvadeset godina poginuo u misijama u Ruandi. Na misi je uz provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozu Marinčića koji je i sam svojedobno bio župnik u Osovi, exprovincijala fra Lovru Gavrana, sadašnjeg osovskog župnika fra Antuna Perkovića i vikara fra Ivicu Karatovića, župnika u župi Osova u vrijeme fra Vjekine smrti fra Dragu Perkovića koncelebrirao i veliki broj svećenika iz okolnih župa i šire. Misno slavlje pjevanjem je uveličao Zbor bogoslova franjevačke teologije Sarajevo.

"Na dan kada Crkva u Bosni i Hercegovini moli za svjesnost vrjednovanja života mi se prisjećamo fra Vjeke koji je svoj život dao za druge. Danas se živi u vremenu kada je izgubljeno vrjednovanje života", istaknuo je u propovijedi kardinal Puljić. "Fra Vjeko polaže život za živote mnogih. Fra Vjeko je navještanjem evanđelja želio spasiti te napaćene ljude. Između zaraćenih strana on se bori za čovjeka. Volio je te ljude i unatoč razumu i pozivima da se povuče, nije ih mogao ostaviti. Danas proživljavamo kušnju u našoj domovini. Mnogi odlaze i napuštaju je. Ako se nešto voli, za to se žrtvuje i za to se gine. Vi ste za ovu zemlju ginuli. Mi danas trebamo fra Vjekine hrabrosti, fra Vjekine ljubavi i spremnosti za žrtvu. Na fra Vjekinoj žrtvi naučimo se žrtvovati za svoje, za ono šta volimo i ne smijemo zaboraviti njegovu žrtvu kako bi nas potakla da mi živimo. I neka obilježavanje ove obljetnice bude nama poticaj i ohrabrenje da znamo sebe ugraditi u ova vremena na ovim prostorima i zato želim neka današnja misa u svakome od nas probudi ponos, dostojanstvo i pouzdanje u Boga živeći današnjicu na današnjim prostorima gdje smo nikli i gdje su naši korijeni."

Dvadeseta obljetnica fra Vjekine smrti obilježena je i svečanom akademijom u Domu kulture dan ranije, u subotu 3. veljače u 19 sati. Uvodničar, fra Janko Ćuro se u kratkom pozdravnom obraćanu brojnim posjetiteljima prisjetio važnih detalja iz života fra Vjeke Ćurića a potom je okupljene pozdravio i domaćin, osovski župnik fra Antun Perković te je istaknuo kako su, unatoč činjenici da je od njegove smrti prošlo dvadeset godina, sjećanja na fra Vjeku još uvijek svježa.

Exprovincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran istaknuo je brojna fra Vjekina velika djela i na duhovnom i na materijalnom planu. Istodobno je djelovao i na materijalnoj pomoći i pomaganju pogođenih ratnim stradanjima i njegovu ljubav za Boga i čovjeka.

Provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Matinčić je kazao kako fra Vjeko bio član provincije i da su sretni i Bogu zahvalni da su ga imali među sobom.

Fra Drago Perković, kojeg je vijest o fra Vjekinoj smrti zatekla na mjestu župnika u Osovi, se emotivno prisjetio tužnog trenutka kad je čuo vijest o smrti fra Vjeke Ćurića i kako je cijela župa te nedjelje s tugom primila vijest.

Velikim pljeskom okupljenih pozdravljen je glazbeni nastup i govor dvojice bogoslova iz Konga, fra Kosmasa Saferi i fra Huberta Kocmasa Kilas koji su pjevali na svom maternjem, a obratili se okupljenim na Hrvatskom jeziku.

Veliki pljesak posjetitelja nakon svakog nastupa dobili su i članovi Zbora bogoslova Franjevačke teologije Sarajevo pod ravnanjem fra Emanuela Josića koji su otpjevali skladbe Čarna goro, Ružo crvena i Misao svijeta. Također velikim pljeskom pozdravljena je i Marina Knežević autorica kratkog filma o fra vjeki Ćuriću koji je prikazan na akademiji.

Kompletnu audio reportažu poslušajte na linku u nastavku.

 

 

Postaja.ba (A.J.)

RPŽ UŽIVO

Duga ideal_baner_2019

reklama-postaja03