Program

Glazbomat

  Za Vaše glazbene želje!
  SMS poruka na broj:
  +387 (0)63-500-077
  ili e-mail na adresu:
  radio@postaja.ba

Raspored

Info

Kontakt

  Radiopostaja Žepče
  Frekvencija 95,9 Mhz

  Adresa:
  Zagrebačka b.b.
  72230 Žepče BiH

  Telefoni:
  tel: +387 32 883 319
  fax: +387 32 883 143

  E-mail:
  radio@postaja.ba

sloga

Armani centar Žepče - akcije bez konkurencije!

Doček svetog Nikole u vrtiću „Don Ivica Čondrić“ u Žepču

848176 nU žepačkom vrtiću „Don Ivica Čondrić“ željno se iščekuje sveti Nikola.

Oko osamdeset djece ukupno će dočekati svetog Nikolu i ove godine 6. prosinca u 10.00 sati. Svake godine uoči svetog Nikole tete u vrtiću zajedno s voditeljicom pripremaju djecu iz male, srednje i velike grupe izvedbama pjesmica kako bi uveličali posjet ovog sveca koji će razgovarati s njima i podijeliti im darove. Prema dugoj tradiciji koja seže u 4. stoljeće nakon Krista sveti Nikola posjećuje svu djecu svijeta koja su tijekom godine bila poslušna i marljiva i dijeli im poklone, a s njim u pratnji dolazi Krampus koji, prema riječima jedne tete iz vrtića, dijeli prazne poklone djeci koja nisu slušala. Zajedno sa svojim tetama Vesnom Pranjić i Željkom Tubak dječaci i djevojčice srednje grupe, zatim djeca iz velike grupe pod vodstvom Kristine Augustinović i Ankice Šumić pripremili su pjesmice pod nazivom „Sveti Niko“ i „Sveti Niko svijetom šeta“, a pod budnim okom teta Mirjane Šupuković i Ivanke Sović najmlađa grupa će pomoći u izvedbama. Budući da se bliži Božić cijeli kolektiv se priprema i za Božićnu priredbu koja će biti prožeta raznolikom sadržajem dječjih izvedbi – igrokazima, plesovima, pjesmicama i recitacijama. Nekoliko riječi o nastupajućim pripremama i priredbama, za Radiopostaju, kazala je voditeljica vrtića  Edita Vuković-Antolović, a odmah iza razgovora poslušajte dio izvedbe pjesmica djece srednje i velike grupe.

Prisjetimo se: Tko je to bio sveti Nikola?

Sveti Nikola je svetac koji dolazi iz Male Azije. Bio je poznat po mudrosti i plemenitosti, a iz ljubavi prema ljudima prodao je sav svoj imetak i novac podijelio siromasima. Nakon što su mu krajem 11. stoljeća Talijani u Bariju sagradili crkvu, počelo se širiti njegovo štovanje. Kod nas sveti Nikola stiže noć uoči 6. prosinca i puni čizmice darovima.

Sveti Nikola rođen je u Patari u Maloj Aziji u 3. stoljeću. Roditelji dugo nisu imali djece pa su od Boga izmolili malog Nikolu. Već kao mali, Nikola je volio sve ljude. Nažalost, rano mu umiru roditelji pa ostaje sam u bogatstvu koje su mu ostavili. Uvijek je vodio brigu o ljudima pa je pomagao siromašnom susjedu, ubacuje novac kroz prozor kako bi ovaj uspio udati kćeri. Uskoro Nikola postaje zaštitnik siromašnih. Odlazi u školu za svećenika, u čemu ga vodi njegov stric biskup u gradu Miri. Upućuje ga na svetost i pobožnost.

Nikola postaje svećenik i želi širiti ljubav kakvu je Isus imao za svoju braću ljude. Uskoro mu umire stric pa su svi očekivali da će ga on naslijediti. Međutim, on pobjegne u Palestinu gdje je živio samačkim životom. Vratio se kad je umro stričev nasljednik i taj put postaje novi biskup. Od tada noći provodi moleći, a danju pomaže siromašnima šireći vjeru. Činio je čuda. Poput Isusa je smirivao uzburkano more i postao zaštitnik mornara. Blagoslovom ozdravlja dijete pa ga nazivaju i zaštitnikom djece. Uvijek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu. Iscrpljen pokorom i poslovima, umire 06. prosinca 327. godine.

Sveti Nikola je shvaćao kako je jedini životni put čovjeka - ljubav prema Bogu i bližnjemu. S tom ljubavi je činio čuda i zbog nje je proglašen svetim. Iz priče o tome kako je Nikola pomogao susjedu da uda svoje kćeri raširila se tradicija Djeda Mraza. Sveti Nikola odlučio je zlatnike spustiti kroz dimnjak, a budući da su se na ognjištu sušile čarape, upali su ravno u njih. Nakon toga tradicija se raširila po cijeloj Europi i Sjevernoj Americi, ali s različitim tumačenjima i nazivima. U Engleskoj je Saint Nicholas, u Njemačkoj Sinterklaas, u Poljskoj Mikula. Iz Nikoline tradicije, razvila se i tradicija Djeda Božićnjaka, koji se javlja za Božić. Običaj štovanja svetog Nikole u Hrvatskoj seže u daleku prošlost.  

 

postaja.ba (M.T.)

 

napredak promet 2

gif reklama knjizara 2018

reklama-postaja03

duga radio_postaja.jpg