Baner

Program

Glazbomat

  Za Vaše glazbene želje!
  SMS poruka na broj:
  +387 (0)63-500-077
  ili e-mail na adresu:
  radio@postaja.ba

Raspored

Info

Kontakt

  Radiopostaja Žepče
  Frekvencija 95,9 Mhz

  Adresa:
  Zagrebačka b.b.
  72230 Žepče BiH

  Telefoni:
  tel: +387 32 883 319
  fax: +387 32 883 143

  E-mail:
  radio@postaja.ba

Duga Radio_postaja

sloga

Akcijski katalog Armani centra Žepče za lipanj 2018.

Damir Jukić (HDZ BiH) uputio otvoreno pismo u svezi odgovora koji je dobio od VSTV BiH o nacionalnoj strukturi sudaca u općinskom sudu u Žepču

dom naroda2Nakon što je dobio odgovor na pitanje upućeno Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH u svezi imenovanja sudaca u Općinskom sudu Žepče, izaslanik u Domu naroda parlamenta Federacije BiH i zastupnik u skupštini Zeničko dobojskog kantona iz redova HDZ-a BiH Damir Jukić uputio je otvoreno pismo Viskom sudbenom i  tužiteljskom vijeću BiH, ministru pravde BiH, uredu Visokog predstavnik u BiH u kojem se kaže:

„Na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH, održanoj 12.1.2017. godine uputio sam pitanje Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH, vezano za imenovanje sudaca u općini Žepče. Pitanje koje sam postavio je sljedeće: "Je li nacionalni sastav sudaca u Općinskom sudu u Žepču u skladu s nacionalnim sastavom stanovništva, odnosno, jesu li prilikom imenovanja sudaca u Općinskom sudu u Žepču ispoštovane sve odredbe Zakona VSTV-a i Zakona o sudovima?"

Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH dalo je odgovor na moje postavljeno pitanje u kojem između ostalog stoji:

"U Općinskom sudu u Žepču sistematizirano je ukupno pet pozicija redovnih sudaca i sve su popunjene. Trenutna nacionalna struktura sudaca je sljedeća 3 suca iz reda bošnjačkog naroda, 1 sudac iz reda hrvatskog naroda i 1 sudac iz reda ostalih.

Kao što se može primijetiti, od 2008. godine, pored višestrukog ponavljanja natječaja, nije bilo moguće imenovati suca Općinskog suda u Žepču iz reda hrvatskog naroda, jer naprosto nije bilo prijavljenih kandidata hrvatske nacionalnosti. U ovakvoj situaciji Vijeće je jedino moglo, u skladu sa Zakonom o VSTV-u BiH i Zakonom o sudovima u Federaciji BiH, imenovati najbolje kandidate iz reda nekog drugog naroda kako funkcioniranje Općinskog suda u Žepču ne bi bilo dovedeno u pitanje.

Općinski sud u Žepču je jedan od primjera u kojem je doista došlo do disbalansa prilikom imenovanja sudaca na štetu hrvatskog naroda, ali isto tako je u nekim drugim sudovima narušen nacionalni balans na štetu bošnjačkog ili srpskog naroda...“

Ne mogu prihvatiti dostavljeni odgovor u kojem se tvrdi da nije bilo prijavljenih Hrvata kada pouzdano znam da se u dva navrata na raspisane natječaje prijavljivao gosp. Mato Kulaš –mr. pravnih znanosti hrvatske nacionalnosti, niti priznanje VSTV-a da je upravo Žepče primjer nacionalnog disbalansa na štetu hrvatskog naroda, a poznavajući činjenicu da je Žepče sredina sa većinskim hrvatskim stanovništvom a samo jedan sudac je Hrvat. Zašto su u sudu Hrvati manjina? Da li to znači da su suci imenovani protivno Ustavu i Zakonu, da li je za natječaj znala lokalna zajednica i da li je mogao biti otvoren do popune a sudac iz reda Bošnjaka primljen na određeno vrijeme???

Mislim da ovakav odnos VSTV-a ne doprinosi stabiliziranju odnosa već izazivaju nove nepotrebne prijepore u Žepču i Federaciji BiH, te je izaziva veliko nezadovoljstvo pučanstva u općini Žepče, a također i ja kao njihov  izabrani predstavnik u Skupštini ZDK i Parlamentu FBiH, izražavam prosvjed i veliko negodovanje.

Smatram da je prekršen Ustav FBiH, Ustav ZDK, te zakonski propisi koji uređuju ovu oblast.

Upozoravam da se ovakvim odnosom provodi institucionalna neravnopravnost nad hrvatskim narodom, ruši pravosudni sustav, te izaziva nepovjerenje u sudske institucije.

Stoga tražim od Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH da poništi zadnje odluke o imenovanju sudaca (kao što je to učinjeno prije nekoliko dana za Općinski sud u Čitluku), te da imenuju suce Općinskog suda u Žepču sukladno Ustavu i zakonu odnosno da ispravi veliku nepravdu prema hrvatskom narodu u općini Žepče“, stoji u otvorenom pismu Damira Jukića, izaslanika u Domu naroda parlamenta FBiH i zastupnika u skupštini ZDK. 

reklama-postaja03

Gamab