Baner

Program

Glazbomat

  Za Vaše glazbene želje!
  SMS poruka na broj:
  +387 (0)63-286-251
  ili e-mail na adresu:
  radio@postaja.ba

Raspored

Info

Kontakt

  Radiopostaja Žepče
  Frekvencija 95,9 Mhz

  Adresa:
  Zagrebačka b.b.
  72230 Žepče BiH

  Telefoni:
  tel: +387 32 883 319
  fax: +387 32 883 143

  E-mail:
  radio@postaja.ba

NOVO : Armani Trade akcijski katalog od 5. do 19.8.2019. NOVO

Armani akcije_nez_konkurencije

Biskup Sudar: Treba pozdraviti napore na rješavanju stanja u BiH

Tijekom svog nedavnog posjeta Žepču pomoćni vrhbosanski biskup dr. Pero Sudar dao je intervju za Radiopostaju Žepče. Intervju, koji je posvećen djelovanju KŠC–a, odnosno škola za Europu, moći ćete u cijelosti poslušati u četvrtak u 17 sati u emisiji "Naši razgovori na 95,9". Za danas smo izdvojili dio koji se odnosi na pitanje kakav je stav Katoličke Crkve u svezi dogovora iz Pruda i Banja Luke.

"Mislim da treba doista, prije svega, pozdraviti te napore jer stanje u kojem se nalazi BiH, njeno političko uređenje, stanje je bez izlaza, stanje začaranog kruga koje pokazuje doista pogubne rezultate. Ljudi su izgubili svako povjerenje u politiku kao takvu. Iskorakom mi se čini hrabrost što su neki političari, predsjednici najbrojnijih, najjačih političkih stranaka, skupili hrabrosti razgovarati o temama i o problemima koji su na dnevnom redu", kazao je biskup Sudar.

"Jasno, iz svega ovoga što se govori, priopćenja koja se daju zajednički, a onda pojedinačna tumačenja tih priopćenja dobiva se dojam konfuznosti, suprotstavljanja itd.

Ja ću sada biti potpuno konkretan: Mislim da su načela koja su naznačena i poruke koje su odaslane sa zadnjeg susreta trojice predsjednika stranaka iz Banja Luke odškrinula vrata nekakve bh. vizije koja bi mogla bit tumačena kao europska vizija, to jest jedne normalne demokratska država sekularna, ne sekularistička, regionalno organizirana, a ne zatvorena u nekakva izolirana etnička geta, da ih tako nazovemo. Diskontinuitet regija jest nešto što bi moglo dati odgovore na neka pitanja.

Što će od svega biti ja doista ne znam, ali prepoznajem pomalo u ovom novom nastojanju želju, a nju treba pozdraviti i umjesto da kritiziramo svatko treba dati svoj doprinos pozitivnom. Ako ovaj dogovor ne valja onda boljemu, pozitivnijem, nego apsolutno odbijati. Od protivljenja nema ništa, od zatvaranja i odbijanja doista nema ništa. Znamo kud nas je sve to odvelo. Nitko normalan ne može dopustiti daljnja sučeljavanja, treba tražiti konsenzuse, treba tražiti izlaze u kompromisima. Ova zemlja tj. njena budućnost je u kompromisima koji neće ići na štetu bitnoga, ali neće isto tako bitno žrtvovati nebitnom.

U tom smislu mislim da se otvaraju neke perspektive u kojima treba gledati neke naznake nade. Međutim, svatko od nas treba dati svoj doprinos toleriranjem i uvažavanjem onog tko je do njega, neisključivošću. Ali isto tako i našim zalaganjem jer nitko nam neće donijeti nekakva salomonska rješenja koja će nam od danas do sutra riješiti sve probleme ako mi sami ne budemo doista nastojali na svom radnom mjestu, u svom malom svijetu, širiti pozitivne vibracije, ali i prihvaćati neke terete, neke križeve, neke kušnje i neke žrtve bez kojih nema pomaka nabolje."

Biskup Sudar je naglasio da oni koji vjeruju ne mogu očekivati nešto bolje za BiH, za sebe i za druge, ako nisu spremni i moliti. "Ja doista mislim da je to važna komponenta: moliti za budućnost BiH, moliti za budućnost i sklad njezinih naroda u kojoj će svaki čovjek biti poštivan kao osoba, kao dijete Božja, kao unikat, kao najveća i zapravo, na kraju – jedina vrijednost ovoga svijeta", kazao je pomoćni vrhbosanski biskup.

RPŽ UŽIVO

Duga ideal_baner_2019_2

reklama-postaja03