Baner

Program

Glazbomat

  Za Vaše glazbene želje!
  SMS poruka na broj:
  +387 (0)63-286-251
  ili e-mail na adresu:
  radio@postaja.ba

Raspored

Info

Kontakt

  Radiopostaja Žepče
  Frekvencija 95,9 Mhz

  Adresa:
  Zagrebačka b.b.
  72230 Žepče BiH

  Telefoni:
  tel: +387 32 883 319
  fax: +387 32 883 143

  E-mail:
  radio@postaja.ba

NOVO : Armani Trade akcijski katalog od 5. do 19.8.2019. NOVO

Armani akcije_nez_konkurencije

Čović - BiH preurediti da Hrvati imaju federalnu jedinicu; Ljubić - Hrvati imaju pravo na referendum

c_525_350_0_0___images_stories_covic-ljubic.jpeg

Mostar  -U Mostaru je u petak navečer prigodno obilježena 18. obljetnica utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HR HB) uz pozive vodećih hrvatskih političara da se BiH preustroji tako da Hrvati imaju većinsku federalnu jedinicu kako bi se izbjegla mogućnost da Hrvati budu izbačeni iz vlasti ili im drugi narodi biraju predstavnike kako se to dogodilo u hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji BiH nakon posljednjih izbora.


Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je kako hrvatski političari neće odustati od izjednačavanja prava ovoga naroda s druga dva Bošnjacima i Srbima.

Čović o rušenju BiH

„Mi smo ponudili rješenje organiziranja BiH kroz četiri federalne jedinice koje daje prigodu da svaki narod i svaki građanin zadovolji svoje interese te da se pronađe mjera između zahtjeva kolektiva i pojedinaca“, rekao je Čović.
Po njegovim riječima uspostavom vlasti u Federaciji BiH od strane većinskih bošnjačkih stranaka SDP-a BiH i Stranke demokratske akcije iz koje su isključena dva HDZ-a, za koje je na posljednjim izborima u BiH glasovalo više od 90 posto Hrvata, predstavlja rušenje BiH.
„Praktično smo dokazali da ovakva BiH, da ovakva Federacija BiH neće preživjeti. Svi oni koji pokušavaju izigrati legitimnu volju hrvatskog naroda na krivom su putu i oni praktično ruše osnove BiH“, dodao je čelnik HDZ-a BiH.

Ljubić o Međunarodnom paktu

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a i HDZ-a 1990. Božo Ljubić ocijenio je da je utemeljenje HR HB u kolovozu 1993. godine imalo povijesno značenje za obranu Hrvata u BiH.
„HR HB je temeljni kamen obrane hrvatskog identiteta i prava na Bosni i Hercegovinu u ovome ratu i da je ugrađena u same temelje ove BiH kroz dva mirovna sporazuma od Washingtona do Daytona. To je temelj prava Hrvata na početku 21. stoljeća obranimo naše pravo na BiH pa kada je i pitanje proces posljednje uspostave vlasti u BiH“, rekao je Ljubić. Istaknuo je kako Hrvati u BiH imaju pravo zaštiti svoje interese i prava sukladno Međunarodnom paktu o ljudskim pravima. Pri tome je istaknuo kako je referendum jedno od demokratskih sredstava izražavanja volje jednoga naroda.

Šoljić o manipulatorima

U svom obraćanju predsjednik Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Vladimir Šoljić kazao je kako se od vremena utemeljenja Herceg-Bosne do danas politika Hrvata nije bitno mijenjala, te da se ona uglavnom svodi na to da je Bosna i Hercegovina hrvatska zemlja jednako kao srpska i bošnjačka, te da Hrvati u Bosni i Hercegovini žele živjeti, ostati i opstati, ali samo kao jednakopravan narod u svakom pogledu.
"Razni manipulatori i uzurpatori hrvatskih prava danas nastoje ove legitimne i časne ciljeve proglasiti rušenjem BiH, ali Hrvati neće niti trebaju mijenjati stav da je BiH moguća i poželjna samo kao zajednica tri potpuno jednakopravna naroda i svih građana koji u njoj žive", kazao je, uz ostalo, Šoljić.

Platformaši na godišnjem

Inače, prije početka obilježavanja 18. godišnjice utemeljenja Herceg-Bosne ispred središnjeg spomen obilježja poginulim Hrvatima u BiH predstavnici Hrvatskog narodnog sabora i hrvatskih udruga iz Domovinskog rata su zapalili svijeće i položili vijence. Bila je primjetna izočnost Platformaša, posebice HSP-a i njihova predsjednika 'Neću Izdat ja' koji se posljednjih dana češće viđa u Tuzli, Živinicama i sličnim adresama.

Mediji - hrvatski grijesi

Inače, večeras je u sklopu obilježavanja 18. obljetnice Hrvatske Republike Herceg-Bosne upriličen i okrugli stol o temi hrvatskih javnih medija s kojega je pozvana bošnjačka i srpska strana da omogući Hrvatima uspostavu hrvatskog radijskog i televizijskog kanala pri javnom RTV servisu BiH.
"Hrvati moraju imati kanal na hrvatskom jeziku. Ovo je borba koja traje godinama, ali se ne treba predavati, već treba ustrajati na tome", poručio je Ivan Baković, voditelj Odjela za kulturu, šport, medije i informiranje HNS-a.

Govoreći o trenutnom stanju oko uspostave kanala na hrvatskom jeziku, bivši član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović te Rudo Vidović, voditelj Odjela za infrastrukturu, komunikacije, promet i prostorno uređenje pri Glavnom vijeću HNS-a, i ministar komunikacija i prometa BiH, istaknuli su kako aktualni proces digitalizacije televizijskog signala te zaključak Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH od 17. rujna 2009. godine daju velike šanse kako bi se taj projekt uspostave kanala na hrvatskom jeziku realizirao.
"Trebamo iskoristiti proces digitalizacije kao tehničku pretpostavku za kanal na hrvatskom jeziku", ocijenio je Vidović, napominjući da se i oko ovog procesa pojavljuju brojne opstrukcije, posebice o tome da jedan od produkcijskih centara ne bude u Mostaru, već samo u Sarajevu i Banjoj Luci.

Ravnatelj Hrvatskog radija Herceg Bosna Željko Raguž istaknuo je da, s obzirom na stavove političara iz ostalih naroda, samo OHR može nametnuti odluku o uspostavi kanala na hrvatskom jeziku.
Kolumnist portala Poskok.info Tvrtko Milović ocijenio je da su novi mediji učinili golemi iskorak kako Hrvati u BiH ne bi bili u pravome smislu u informativnome mraku. Pri tome je istaknuo portale Poskok.info, Dnevnik.ba, HercegBosna.org. Milović je istaknuo i kako se televizijski kanal može uspostaviti i putem novih sredstava komunikacije poput interneta.

RPŽ/DB

 

RPŽ UŽIVO

Duga ideal_baner_2019_2

reklama-postaja03