Baner

Program

Glazbomat

  Za Vaše glazbene želje!
  SMS poruka na broj:
  +387 (0)63-286-251
  ili e-mail na adresu:
  radio@postaja.ba

Raspored

Info

Kontakt

  Radiopostaja Žepče
  Frekvencija 95,9 Mhz

  Adresa:
  Zagrebačka b.b.
  72230 Žepče BiH

  Telefoni:
  tel: +387 32 883 319
  fax: +387 32 883 143

  E-mail:
  radio@postaja.ba

NOVO : Armani Trade akcijski katalog od 5. do 19.8.2019. NOVO

Armani akcije_nez_konkurencije

BiH obnavlja tužbu za genocid protiv Srbije?

c_525_350_0_0___images_stories_geoffrey-nice.jpegSarajevo - Bivši haaški tužitelj Geoffrey Nice izjavio je da bi Bosna i Hercegovina trebala obnoviti tužbu za genocid protiv Srbije, odnosno zatražiti reviziju presude kojom je Međunarodni sud pravde (ICJ) u Den Haagu, presudom objavljenom 26. veljače 2007. godine, oslobodio Srbiju izravne odgovornosti za genocid u BiH, istodobno je označivši krivom za kršenje dviju točaka UN-ove Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida.

»Ako ne iskoristite pravo revizije, onda to ne znači samo da time prihvaćate prvostupanjsku presudu iz 2007. godine, nego i da će drugi pisati vašu povijest. Smatram da nema drugog izbora nego da se iskoristi mogućnost revizije. Ako imaš tu pravnu mogućnost, kako ćeš kao političar ikada moći objasniti naraštajima koje dolaze da nisi to napravio, a imao si politički mandat za to«, kazao je Nice. Ako se to uopće ne pokuša, istaknuo je, jamstvo je neuspjeha 100 posto.

Dodao je da je alternativni način razmišljanja koji zastupa u ovom ograničenom vremenu koje je još preostalo postići sve da se identificiraju svi važni dokazi, svjedoci i pravne teorije da bi se postigao najbolji mogući pravni rezultat. »Ako se krene dalje s revizijom, treba biti jasno da je proces iznošenja dokaza i pravnih teorija jednako važan kao i krajnji rezultat, odnosno presuda. To sigurno vrijedi za sudske procese u kojima se sudi za političko nasilje, gdje izneseni dokazi i dokumenti velikim dijelom doprinose stvaranju kolektivne memorije o ratu, utvrđivanju povijesnih činjenica i interpretacija«, kazao je Nice u razgovoru koji je prenio sarajevski list Dnevni avaz.

U Bosni i Hercegovini ipak mnogi misle da Nice, kao tužitelj haaškog tribunala za ratne zločine (ICTY), nije najbolje vodio proces protiv Slobodana Miloševića. Uostalom, upravo su kontroverze vezane uza stavljanje oznake tajnosti na dokumente Vrhovnog vijeća obrane Srbije korištene u procesu protiv Miloševića gotovo izravno utjecale da Međunarodni sud pravde izravno ne osudi Srbiju za genocid u BiH, jer sucima ICJ-a nisi dostupni najvažniji dokumenti koji su svjedočili o upletenosti Srbije u rat u BiH.

Podsjetimo, u lipnju 2003. tužiteljstvo haaškog tribunala tražilo je od Srbije da dostavi zapisnike sa sjednica Vrhovnog vijeća obrane za potrebe suđenja Miloševiću. Srbija je pristala pod uvjetom da se velikom broju tih zapisnika i ostalih dokumenata dodijeli oznaka tajnosti, na što je pristala tadašnja glavna tužiteljica ICTY-ja Carla del Ponte.

S dokumenata je nedavno skinuta oznaka tajnosti, a Nice je potvrdio da dokumenti točno pokazuju kako je Srbija izravno podržavala ono što se u ratu događalo u BiH, način pružanja podrška vojsci bosanskih Srba i kakvu su ulogu u tome imale paravojne formacije.

»Ovi dokumenti pružaju mnogo potpuniji uvid u ono što se događalo i postoji mogućnost da bi odluka koju je Međunarodni sud pravde donio bila drukčija da su ovi dokumenti bili dostupni javnosti prije donošenja presude«, kazao je Nice.

Mogućnost obnavljanja postupka BiH protiv Srbije spominjana je u kontekstu nedavnog uhićenja i predstojećeg suđenje bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću.Bivši član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić kazao je da bi proces i presuda Mladiću mogli voditi obnavljanju bosanskohercegovačke tužbe protiv Srbije, a čak je i Radoslav Stojanović, bivši voditelj obrane Srbije i Crne Gore, pred ICJ-om u procesu koji je pokrenuo BiH nedavno kazao da bi, ako se tijekom suđenja Mladiću dokumentiraju njegove veze sa službenim Beogradom, to moglo voditi obnovi postupka pred ICJ-om što se tiče bosanske tužbe protiv Srbije.

I agent BiH u spomenutoj tužbi za genocid Sakib Softić kazao je da će dokaže li se na suđenju Mladiću ono što je posve izvjesno, a to je da je vlast u Beogradu kontaktirala s tim optuženim ratnim zločincem u vrijeme kada je počinjen genocid u Srebrenici, to biti dovoljna osnova za reviziju postupka i bosanskohercegovačke tužbe protiv istočnog susjeda.

Nevladina zaklada «Pravda za BiH« već je počela prikupljati novac za eventualnu obnovu tužbe, a prema pravilima ICJ-a, BiH može podnijeti zahtjev za reviziju presude odnosno obnovu postupka protiv Srbije u razdoblju od 10 godina nakon donošenje presude, dakle do 2017. godine.

Prepreka za to najvjerojatnije će biti unutarnje političke okolnosti u BiH, jer teško je vjerovati da bi predstavnici Republike Srpske u državnim ustanovama vlasti Bosne i Hercegovine dali suglasnost da BiH zatraži reviziju presude ICJ-a.

 

RPŽ UŽIVO

Duga ideal_baner_2019_2

reklama-postaja03