fscz novi

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine jučer je imenovala novi Krizni stožer Federalne uprave civilne zaštite jer su ranijim bili nezadovoljni, kazao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Istaknuo je da je raniji sastav s 21 osobom bio nepotreban. - Nisu odgovorili zadacima, naročito nabavci medicinske opreme za Federaciju BiH - rekao je Novalić na redovnoj konferenciji za medije.

Sada je, dodao je, stožer formiran sa sedam osoba i čine ga najznačajnija tijela koja provede mjere borbe protiv koronavirusa.

- Očekujemo i tražimo od novog sastava kriznog stožera da bude mnogo efikasniji - naglasio je Novalić.

No ova odluka je izazvala reakciju stranka okupljenih oko HNS-a BiH.

Hrvatski narodni sabor BiH traži žurnu izmjenu Odluke Vlade Federacije BiH sukladno kojoj je imenovala novi saziv Kriznog stožera Federalne civilne uprave.

Iz HNS-a ističu da su, jednostranom odlukom, bez znanja svih nadležnih institucija te bez najave i konzultacija s Ministarstvom pravde, Ministarstvom financija i Uredom za zakonodavstvo, bošnjački politički predstavnici samovoljno donijeli odluku usred krize koja je u potpunosti zaokupila društvo.

Prenošenje nadležnosti pri donošenju ključnih odluka, kao u ovom slučaju, smatramo nedopustivim ponašanjem, poručili su iz HNS-a BiH.

Novi Federalni  stožer civilne zaštite održao je sinoć prvi sastanak u Sarajevu gdje su donesene odluke vezane za krizu uzrokovanu koronavirusom u Bosni i Hercegovini.

Uz prethodnu suglasnost Vlade FBiH, donesena je Odluka o nabavci materijala i opreme u uvjetima pogoršane epidemiološke situacije uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19) u vrijednosti od 7.128.012,00 KM.

Radi se o nabavci zaštitnih maski, dezinfekcijskih sredstava, zaštitnih rukavica, zaštitnih odijela, zaštitnih naočala i 170 tisuća testova za otkrivanje koronavirusa pod nazivom “nCov-2019 all in one test/kit/RNA”.

Usvojen je prijedlog za poduzimanje žurnih mjera na reduciranju broja graničnih prijelaza na kojima je osigurana dvadesetčetverosatna sanitarna kontrola federalnih inspektora i upućen je prema Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Na sjednici FSCZ donijeta je i naredba u kojoj se iz naredbe od 21. ožujka, od zabrane kretanja građana na području Federacije BiH u razdoblju od 18 do 5 sati, izuzimaju i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

Izuzetak iz ove Naredbe odnosi se na domaće i strane državljane, vozače teretnih vozila koji su dužni posjedovati Potvrdu o angažiranju vozača, s navedenim datumom i vremenom početka angažiranja, kojom dokazuje poštovanje mjere izolacije.

RPŽ/F/K