ZDZ 02_12_2020

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojske županije ove godine planira izdvojiti 3 milijuna KM za poticaje poljoprivrednim proizvođačima u ovoj županiji, što je na nivou iz 2019. godine. 

To je rečeno na sastanku premijera Mirze Ganića i nadležnog ministra Mirnesa Bašića s predstavnicima Udruženja poljoprivrednih proizvođača u ZDŽ.

Premijer Ganić je naglasio da je ovo udruženje jedini partner vlade u oblasti poljoprivrede te da je u interesu i proizvođača i vlade snažno udruženje koje će zastupati sve poljoprivredne grane i proizvođače u svim općinama. Stoga su i u ovogodišnjem proračunu planirana sredstva za podršku radu ureda ovog udruženja, koji se nalaze u sjedištu institucija Zeničko-dobojske županije.

Ministar Bašić je rekao da je u toku izrada programa utroška sredstava poticaja u poljoprivredi, te da su ove godine planirane i određene inovacije i pojačane kontrole korištenja poticaja, jer je prioritet zapošljavanje i intenziviranje poljoprivredne proizvodnje. Istakao je da će u fokusu poticaja ostati proizvodnja maline, peradarstvo i plastenička proizvodnja.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača ZDŽ Nermin Marušić uručio je premijeru Ganiću zahvalnicu za podršku radu i razvoju ovog udruženja.

RPŽ/ZDŽ