Baner

Program

Glazbomat

  Za Vaše glazbene želje!
  SMS poruka na broj:
  +387 (0)63-286-251
  ili e-mail na adresu:
  radio@postaja.ba

Raspored

Info

Kontakt

  Radiopostaja Žepče
  Frekvencija 95,9 Mhz

  Adresa:
  Zagrebačka b.b.
  72230 Žepče BiH

  Telefoni:
  tel: +387 32 883 319
  fax: +387 32 883 143

  E-mail:
  radio@postaja.ba

NOVO : Armani Trade akcijski katalog od 5. do 19.8.2019. NOVO

Armani akcije_nez_konkurencije

Premijer ZDK, Miralem Galijašević o godini na izmaku

miralem galijasevic

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević u intervjuu za Agenciju ONASA govori, između ostalog, o urađenim projektima u 2015. godini, problemima u Kantonu, tešanjskim poduzećima kao liderima u državi u pojedinim sektorima, o financijskom stanju u općini Vareš, itd.

 

ONASA: Kalendarska godina se približava kraju. Koji su kapitalni projekti koji su urađeni u ZDK i što je ključno što ćete raditi u narednoj?

- U 2015. godini urađeni su kapitalni projekti iz oblasti: vodosnabdijevanja oko 4.000.000 KM, rekonstrukcija putova 3.000.000 KM i rekonstrukcija školskih objekata 1.500.000 KM kao i saniranje posljedica poplava iz 2014. godine kroz sufinanciranje s Fondom za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriju Federacije BiH i međunarodnim organizacijama CRS, UNDP i ostalim. U 2016. godini planiramo nastaviti sa sanacijom posljedica od poplava, rekonstrukcijom putova, izgradnjom vodovoda i utopljavanjem 14 škola.

ONASA: Koji su najveći problemi s kojima se suočavate u Kantonu?

- U funkcioniranju Kantona kao administrativne organizacije najveći problem je nelikvidnost. Zatekli smo obveze više od 70 milijuna KM. Prvi zadatak nam je bio stabilizacija proračuna. Zatekli smo obaveze prema socijalnim populacijama, prema braniteljima, neplaćene transfere, materijalne troškove. Odredili smo prioritete i uspjeli smo uredoviti isplate. Usvojili smo Program potrošnje koji moraju poštivati sve kantonalne uprave, organi i institucije. Kada je život u pitanju, najveći problem je nezaposlenost. Činimo sve kako bi poboljšali poslovni ambijent i privukli domaće i strane investitore, otvoriti nova radna mjesta. Čini mi se da u tome uspijevamo. Na području ZDK su kompanije kao što su Arcelor Mital, Natron Hayat, Cementara Kakanj Heidelberg, Prevent, Hifa oil, As Jelah, Madi, koje su lideri u određenim granama gospodarstva u BiH. Napokon se broj zaposlenih počeo povećavati i trenutno smo kanton koji ima veći broj zaposlenih od broja nezaposlenih.

ONASA: Imate li podatke koliko utakmice nogometne reprezentacije BiH donose sredstava u proračun Zenice i ZDK?

- Sretni smo da se utakmice i pripreme za utakmice nogometne reprezentacije BiH održavaju u Zenici – Zmajevom gnijezdu. Gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović s gradskom administracijom uspio je učiniti Zenicu nogometnim gradom što je postao dio imidža ovog grada. Pored ostalog, Zenica ima korist u smislu potrošnje u vrijeme odigravanja utakmica i prijema blizu 15.000 navijača.

ONASA: Koliki značaj za proračun ZDK imaju tešanjska poduzeća, koja su u pojedinim sektorima vodeća u državi?

- Poduzeća iz Tešnja Hifa, AS Jelah, Madi, Mann+Hummel i drugi spadaju među najuspješnije kompanije u svojim oblastima. U Tešnju se dogodio spoj inventivnih poduzetnika i dobre općinske administracije. Ovaj odnos može biti model-primjer kako treba raditi. Mi u kantonalnoj administraciji nastojimo da budemo otvoreni i na usluzi gospodarstvenicima.

Ovakvim načinom raspodjele prihoda – Zakon o pripadnosti prihoda – ZDK nema veliku korist od činjenice da imamo uspješne kompanije. ZDK je kanton koji ima najveći izvoz u BiH. Po makroekonomskim pokazateljima smo uspješni, ali nemamo nikakav benefit što smo izvozno orijentirani.

ONASA: Počasni ste građanin Maglaja, grada koji je najgore prošao u prošlogodišnjim poplavama. U kojoj mjeri se Maglaj oporavio i koji su dalji planovi za taj grad?

- Rođen sam i odrastao, završio gimnaziju u Maglaju. Maglaj je u 2014. godini doživio velike štete od poplave. Uništena je putna infrastruktura, veliki broj kuća je poplavljen, aktivirao se veliki broj klizišta. Natronka je doživjela milijunske štete. Trenutno nije sve sanirano. Sanirana je većina šteta. Zahvaljujem se međunarodnim organizacijama koje su pomogle u sanaciji šteta. Grad trenutno funkcionira. Veoma je važno da je Natron-Hayat relativno brzo sanirao posljedice poplava i trenutno radi punim kapacitetom. Naredne godine moramo popraviti ono što do sada nije.

ONASA: Sa rukovoditeljem Kantonalne poreske ispostave Zenica i općinskim načelnikom dogovorili ste model deblokade računa Općine Vareš. Koliki je stvarni dug Općine Vareš i mogu li građani očekivati nove blokade računa?

- Općina Vareš je imala problema s blokadom žiro-računa proračuna što je otežavalo funkcioniranje Općine. Račun je deblokiran u dogovoru s Poreskom upravom. Tražimo način kako da općinu Vareš učinimo financijski samoodrživom. Rješenje je da se svi raspoloživi resursi stave u funkciju otvaranja novih radnih mjesta. Vareš ima značajne šumske resurse, hidropotencijale kao i turističke potencijale.

ONASA: Da li ste zadovoljni stupnjem zaposlenosti na području ZDK i što se radi na unapređenju poslovnog ambijenta?

- Nezaposlenost je zajednički problem u cijeloj BiH. U ZDK u protekle tri godine broj nezaposlenih je bio veći od broja zaposlenih. U posljednjih pola godine broj zaposlenih je porastao za 1.500. Najveći dio aktivnosti ove vlade usmjeren je na stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta, a posredno otvaranje novih radnih mjesta. U centru našeg interesa je zapošljavanje mladih. Vlada je u svom Programu rada definirala mjere za podršku gospodarstvu, kao što su poticaji i subvencije. Podržavamo i financiramo jačanje konkurentne sposobnosti naših poduzeća na domaćem i stranom tržištu. Podržavamo mjere na povećanju izvoza i supstituciji stranih proizvoda domaćim Naša odgovornost je razbijanje administrativnih barijera u otvaranju novih kompanija i započinjanju biznisa. Nadam se da ćemo zajedno sa svim nivoima vlasti u BiH kroz aktivnosti na realizaciji mjera reformske agende naredne godine već postići zacrtane ciljeve. Naša vizija je da Zeničko-dobojski kanton postane suvremena europska regija, ugodna za život i rad, atraktivna za investiranje, koja svoj održivi razvoj temelji na industrijskim i ljudskim resursima, prirodnim i turističkim potencijalima te bogatom kulturno-povijesnom naslijeđu i čistom okolišu.

RPŽ UŽIVO

Duga ideal_baner_2019_2

reklama-postaja03