Baner

Program

Glazbomat

  Za Vaše glazbene želje!
  SMS poruka na broj:
  +387 (0)63-286-251
  ili e-mail na adresu:
  radio@postaja.ba

Raspored

Info

Kontakt

  Radiopostaja Žepče
  Frekvencija 95,9 Mhz

  Adresa:
  Zagrebačka b.b.
  72230 Žepče BiH

  Telefoni:
  tel: +387 32 883 319
  fax: +387 32 883 143

  E-mail:
  radio@postaja.ba

NOVO : Armani Trade akcijski katalog od 5. do 19.8.2019. NOVO

Armani akcije_nez_konkurencije

Federalna Vlada najavila novi način obračuna mirovina

stari ljudi

Aktualni model obračuna mirovina, zasnovan na principu međugeneracijske solidarnosti koji se koristi već 18 godina i koji je ocijenjen neodrživi, početkom 2016. postat će prošlost.

Federalne vlasti pripremile su novo, a tvrde, i pravednije rješenje koje se oslanja na europsku praksu.

Radna grupa koju je formirala Federalna vlada završila je dugo očekivani novi zakon o PIO/MIO, koji uvodi bodovni sustav obračuna mirovina. Prema utvrđenoj dinamici, ovaj zakon, jedno od krucijalnih reformskih rješenja iz Akcionog plana Reformske agende, a koje proizlazi iz Ministarstva rada i socijalne politike na čijem je čelu ministar Vesko Drljača, treba usvojiti do kraja godine.

Dnevni avaz je u posjedu prednacrta ovog zakona, zasnovanog na strategiji mirovinskog sustava koju je 2014. godine usvojio Parlament FBiH. Kako se navodi u ovom zakonskom rješenju, obračun mirovine bodovnom formulom od 2016. će se bazirati na stažu osiguranja i uplaćenim doprinosima.

– Za svaku godinu staža s plaćenim doprinosom osiguranik stječe bodove proporcionalno uplaćenom, i to bod ako je plaća bila ista kao i prosječna plaća u FBiH, dva boda ako je bila dvostruko veća od prosječne, pola boda ako je bila pola prosječne itd. U trenutku odlaska u mirovinu, osiguraniku se iznos mirovine utvrđuje na način da se ukupan broj bodova ostvarenih u radnom vijeku množi s vrijednošću općeg boda – kaže se u jednom od članova prednacrta zakona.

S obzirom na činjenicu da startnu, odnosno prvu vrijednost općeg boda tek treba izračunati, i to u skladu s realnošću, ovo zakonsko rješenje nalaže da se to treba izračunati tako da prve mirovine po bodovnom sustavu ne odstupaju od posljednjih mirovina utvrđenih po starom sustavu. U ovom aktu kao primjer se navodi da je na osnovu podataka Federalnog zavoda o mirovinama ostvarenim u 2014. i 2015. godini utvrđena ravnotežna vrijednosti općeg boda od 14,30 KM.

Budući da aktualni obračun mirovine ide više u korist onih koji su se umirovili poslije 1999. godine, u novom zakonskom rješenju to se pokušava ispraviti utvrđenim formulama. Postupak ispravljanja ove nepravde, kako je zacrtano, trebao bi trajati ne duže od deset godina. Kako se zaključuje, krajnji rezultat, nakon tog prijelaznog perioda, treba biti potpuno ujednačavanje mirovine za iste uvjete staža i uplaćene doprinose.

Predviđeno je da se vrijednost općeg boda usklađuje 15. travnja svake godine, počevši od 2016., prema postotku promjene prosječne bruto plaće u Federaciji BiH u prethodnoj godini, a mirovine od 1. siječnja svake godine, počevši od 2016., prema troškovima života. Ipak, propisuje se i mogućnost izvanrednog usklađivanja mirovina.

– Jača veza iznosa mirovine i doprinosa koja se uvodi bodovnom formulom motivirat će interes osiguranika da im se doprinosi redovno uplaćuju te demotivirati poslodavce da tu obavezu izbjegavaju bilo neuplatom bilo plaćanjem na crno. Očekuje se da novi sustav s vremenom u kratkoročnom periodu značajno potakne naplatu – kaže se u obrazloženju zakona.

Kada je riječ o doprinosima, u prednacrtu zakona navodi se da će to biti uređeno posebnim zakonom, koji, također, treba donijeti do kraja godine.

Izvor: Zenicablog

RPŽ UŽIVO

Duga ideal_baner_2019_2

reklama-postaja03