Baner

Program

Glazbomat

  Za Vaše glazbene želje!
  SMS poruka na broj:
  +387 (0)63-286-251
  ili e-mail na adresu:
  radio@postaja.ba

Raspored

Info

Kontakt

  Radiopostaja Žepče
  Frekvencija 95,9 Mhz

  Adresa:
  Zagrebačka b.b.
  72230 Žepče BiH

  Telefoni:
  tel: +387 32 883 319
  fax: +387 32 883 143

  E-mail:
  radio@postaja.ba

NOVO : Armani Trade akcijski katalog od 5. do 19.8.2019. NOVO

Armani akcije_nez_konkurencije

Dan državnosti BiH

zastava bih-

Dana 25. studenog 1943. godine, na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Varcar Vakufu (danas Mrkonjić Grad) udareni su moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, kao ravnopravne republike unutar jugoslavenske federacije. 

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Mrkonjić Gradu 25. studenoog 1943. u 19 sati, riječima Smrt fašizmu! Sloboda narodu!. Završeno je 26. studenog u 4 sata ujutro.

Ovoj osnivačkoj skupštini nazočilo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih su 173 imala pravo glasa. Na prvom zasjedanju, ZAVNOBiH je formalno konstituiran kao općepolitičko predstavništvo Narodnooslobodilačkog pokreta (NOP) Bosne i Hercegovine, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti

Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH, u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode, i u zemlji i inozemstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ. Ovim aktima, istovremeno, je izražena odlučnost naroda BiH da zemlja bude zbratimljena zajednica, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Na zasjedanju je izabrana delegacija od 58 članova, koja će predstavljati BiH na Drugom zasjedanju AVNOJ-a (29. studenog 1943.). Istovremeno je konstituirano Predsjedništvo ZAVNOBiH-a, sastavljeno od 31 člana.

Danas se ovaj dan obilježava kao državni praznik, Dan državnosti BiH, samo u Federaciji BiH. Entitet Republika Srpska ga ne priznaje kao državni praznik, na što je još jednom podsjetio srpski član Predsjedništva, Mladen Ivanić.

- Nema zakona o praznicima u BiH i za mene taj navodni praznik ne može i ne treba biti obilježavan. A, da bi netko takav praznik i obilježavao, onda bi taj datum trebao i morao biti prihvaćen od svih konstitutivnih naroda u BiH – rekao je Ivanić. 

RPŽ UŽIVO

Duga ideal_baner_2019_2

reklama-postaja03